Az Insta Repeat megmutatja, mennyire nem vagy eredeti és kreatív

2018.08.09. · TECH

A jelek szerint mind ugyanazt az életet éljük az Instagramon (már aki fent van). Megvan az a ködös kirándulás, egyedül a hegycsúcson, körben meg fura felhők? Annyira drámai és vizuális volt… Hogy azonnal fel kellett kerülnie az Instagramra.

link Forrás

Akárcsak annak, amikor valamiért úgy döntöttél, hogy terepjáró tetejéről élvezed a természet szépségeit.

link Forrás

Nos, ezeket a pillanatokat nem csak te, hanem számos más Insta-felhasználó is megélte, és ki is posztolta, ahogy az @insta_repeat című új Instagram-oldalról kiderül. Az oldalon az azonos beállítású, néha azonos helyen, azonos szögből készült képeket gyűjtik. Meglepő, hogy milyen sok áll rendelkezésre ezekből, legyen szó kalapos lányról hátulról, sátorlyukról, vízesés alatt eltörpülő figuráról, fotózó telefont mutató fotóról, vagy pláne kenuzásról.

link Forrás

Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen az embert a csordaszellem is hajtja, elég arra gondolni, hogy mind ugyanúgy viselkedünk, amikor valami turisztikai látványosság, például a pisai ferde torony közelébe kerülünk. A kreativitás hiánya azonban feltűnőbb a digitális térben, ahol szünet nélkül zúdul ránk a képek dömpingje.

link Forrás

Az internet nagyban megkönnyíti, hogy bárki stílusát majmolja az ember. Sok cég már úgy tervezi termékeit, hogy jól mutasson az Instán, lapok arról írnak, hogy melyek az idei nyár _legjobban instagramozható_ kajaslágerei, sőt műalkotásai.

Az Insta_Repeat mögött egy 27 éves alaszkai filmes áll, aki a nevét nem szeretné nyilvánosságra hozni. Mint a nő írta, az oldal célja, hogy rámutasson az eredetiség hiányára a nagy közös médiacsinálásban. A készítő nem próbálja afféle bírói pozícióból eldönteni, melyik fotó értékes és melyik nem, csupán tanulmányozza azt a homogén vizuálistartalom-halmot, ami népszerű az Instagramon.

A készítőt meglepte, milyen sok képet talált kenuban evező és terepjárók tetején ücsörgő emberekről. De meglátja a szépet is az Instagram repetitív kínálatában: azt a művészi tanulási folyamatot, amelyen az instázók átmennek, hogy egyre jobb és jobb képeket tudjanak közzétenni; még ha nem is eredetit.

(Quartz)