Pincérekkel, digitális étlappal és házhozszállítással próbálja visszanyerni régi fényét a McDonald's az USA-ban

2018.08.14. · gazdaság

Reneszánszát éli a dekadencia korszaka, sorra mállanak szét a 20. századi normák: a McDonald's éttermek hazájában is egyre népszerűbbek a gyorsétteremlánc asztalai között cirkáló pincérek. Kaliforniában hamarosan ezer étteremben tartozik majd az asztali kiszolgálás az alapszolgáltatások közé, hogy „az addig a pultok mögé zárt alkalmazottak közvetlenebbül, személyesebb formában tudjanak reagálni a vásárlók igényeire”.

A legújabb chicagói meki
photo_camera A legújabb chicagói meki Fotó: mcdonalds.com

A gyorsétteremlánc 2019 végéig 390 millió dollárból modernizálja 550 kaliforniai egységét. Nemcsak az épületeket pofozzák majd ki kívül és belül, hanem digitális étlapokat és távrendelésre alkalmas egységeket is telepítenek az asztalokhoz. A McDonald's éttermek újrafazonírozása nem most kezdődött: tavaly a cég nagyjából félezer éttermét már felújította Kaliforniában, és a házhoszszállítást is bevezette az államban. A cég 2020 végéig összesen 6 milliárd dollárt szán amerikai éttermei modernizálására.

Nagy-Britanniában a cég két éve jelentette be, hogy 400 éttermében bevezeti a felszolgálós rendszert. Most Londonban a McDonald's saját térképe szerint 7 olyan étterem működik, ahol pincérek viszik ki az ételt a vendégeknek.

Fenntartható McDonald's

A változtatásokkal a cég a gyorséttermi étkezés iránti érdeklődést igyekszik fenntartani; úgy tűnik ugyanis, hogy a McDonald'-sok és más gyorséttermek népszerűsége évtizedek óta először csökken az USA-ban.

A McDonald's nemcsak a régi éttermeit modernizálja, hanem hipermodern újakat is épít: néhány napja Chicagóban adtak át egy környezettudatos eljárásokkal felturbózott új egységet. Az új épület már csak azért is szimbolikus, mert a világ legelső McDonald's gyorséttermét épp Chicago egyik külvárosában, Des Plaines-ben nyitotta meg Ray Kroc.

Hongkongban, ahol az olcsó étel, a mosdók és az ingyen légkondicionálás miatt sokan gyakorlatilag a MCDonald'sokban laknak, a cég már több mint egy éve kívül-belül újragondolta a koncepciót. A városban a gyorsétteremlánc újgenerációs egységeinek, a McDonald's Next vendéglőknek nemcsak a külső dizájnja tér el gyökeresen az amerikai standardtól, de egészségesebb ételeket is kínálnak a hagyományos mekis menük mellett.

McDonald's Next pultja egy hongkongi bevásárlóközpontban
photo_camera McDonald's Next pultja egy hongkongi bevásárlóközpontban Fotó: Wikimedia Commons