A Procter & Gamble a LOL és a WTF levédetésére készül

2018.08.24. · gazdaság

Négy népszerű internetes rövidítés levédetésére adott be kérvényt áprilisban a cincinnati központú multinacionális cég, a Procter & Gamble: WTF (what the fuck), LOL (laughing out loud), NBD (no big deal) és FML (fuck my life).

A hárombetűs rövidítések folyékony szappan, mosogatószer, felületi tisztítószer és légfrissítő csomagolásán tűnhetnek fel, ha a cégnek összejön a levédetés – amiről egyelőre nem született döntés. Az Egyesült Államok szabadalmi és védjegyhivatala adatkiegészítést kért a vállalattól, amire a P&G januárig kapott haladékot.

Az Arielről, a Gillette-ről, a Head & Shouldersről, a Pantene-ről és más hasonló márkákról ismert gyártó a jelek szerint valami őrületes marketingstratégia értelmében szeretné megjelentetni a milleniumi nemzedékhez kötődő kifejezéseket termékei dobozán. A cég eddig nem kommentálta a hírt.

De miért?

Valószínűsíthető, hogy a tisztítószer- és kozmetikumgyártó a fiatalabb vásárlóközönséget szeretné megnyerni a kampánnyal. Nelson Peltz, vállalat igazgatóságának tagja korábban arról beszélt, hogy a milleniumi nemzedék (vagy Y generáció) olyan márkákat kedvel, amelyekhez érzelmileg tud kötődni.

Az informális nyelv használata azonban, különösen ha egy termékeit tukmáló cég próbálja kitalálni, hogyan beszélnek egymás között a célcsoport tagjai, visszafelé sülhet el. A Microsoft például gyakornokat próbált meg úgy toborozni, hogy BAE-nek nevezte őket. A bae alapvetően a barát, barátnő megnevezése egy szerelmi kapcsolatban, a Microsost azonban úgy értette, hogy „before anyone else”, vagyis kb. ‘mindenkit megelőzve’. A Procter & Gamble pedig akkor jutott a legközelebb a milleniumi nemzedékhez, amikor idén januárban egy YouTube-kihívás keretében a fiatalok a cég mérgező Tide mosószerkapszuláiból eszegettek.

A vállalat a 2017 közepén záruló üzleti évben több mint 7 milliárd dollárt költött hirdetésekre világszerte, de egyelőre nem tudni, a levédetett internetes szlenggel mit szeretne kezdeni. A Cincinnati Business Inquirer felvetette, hogy a WTF lehet esetleg „Why That’s Febreze”, ‘Miért a Febreze (légfrissítő)?’, míg a Quartz inkább a „wow, that’s Febreze”-re tippel.

Eddig a világtörténelemben George Michael tudta a legsikeresebben összehozni a nemzedéki üzeneteket a bornírt márkaábrázolásokkal. Pontosabban nem ő, hanem 1993-as videoklipjének rendezője, Marcus Nispel:

link Forrás