Átverték a bürokratákat a torontói szupermosómedvék

2018.09.18. · tudomány

Hiába nevezik Torontót a világ mosómedve-fővárosának, a helyieknek sok kellemetlenséget okoznak ezek az állatok azzal a szokásukkal, hogy élelem után kutatva kiborogatják a kukákat. A városvezetés 2016-ban 31 millió dollárt költött a szemetesek szent gráljára, a mosómedvebiztos kukára. A háborúban egyelőre az állatok állnak nyerésre: bár az új, most már tényleg biztonságosnak hirdetett kukák több támadást is visszavertek, úgy tűnik, hogy akad olyan mosómedve, aki ki tudja nyitni a szemetest.

A mosómedve-bűnözés felszámolása azért jó úton halad, egyelőre csak nagyon kevesen tanulták meg közülük, hogyan férhetnek hozzá az életadó szeméthez, a kukákat gyártó cég pedig azt állítja, hogy ezek a példányok is csak azért jártak sikerrel, mert véletlenül pont hibás termékkel próbálkoztak.

Amy Dempsey kanadai újságíró szerint a városban a nagy januári kukacsere után érezhetően kevesebb mosómedve járta az utcákat, és megpróbálta kideríteni, hogy vajon mi történt velük: aggasztotta, hogy háztartási hulladék híján esetleg éhen haltak, de azt sem tartotta lehetetlennek, hogy a külvárosba költöztek. Kérdéseivel Suzanne MacDonaldhoz, a torontói York Egyetem állati viselkedéstannal foglalkozó kutatójához fordult, aki szerint az új, német gravitációs zárakkal felszerelt kukákat szembefordítható hüvelykujjak híján lehetetlen kinyitni, az általa vezetett kísérletben részt vevő állatok legalábbis nem boldogultak a feladattal, pedig máskülönben nagyon is kreatívak, ha élelemről van szó.

Még kevés szupermosómedve van, de tanulékony a faj

MacDonald, aki egyébként lelkes mosómedve-rajongó, a kísérlet mellett megvizsgálta azt is, hogy az új kukák bevezetése óta vajon lefogytak-e a város híresen kövér állatai, de több, a forgalomban elpusztult jószág vizsgálata után arra jutott, hogy még így is bőven elég élelemhez jutnak – ráadásul úgy tűnt, hogy valamelyikük megoldotta, ami a kontrollcsoportban senkinek sem sikerült, és bejutott az új szuperkukákba. A városvezetés szerint a több millió dolláros fejlesztés megérte, ugyanis félmillió szeméttárolóból mindössze 24 esetben jeleztek eddig betörést. Dempsey augusztus végén közzétett videója szerint a betörések valahogy így mehettek végbe (sajnos nem minden részletet tudott rögzíteni a kamera):

link Forrás

Bár a torontóiak egyelőre a legtöbb kukát biztonságban tudhatják, úgy tűnik, hogy a mosómedvék napról napra okosabbak. Suzanne MacDonald egy korábbi kutatásában GPS-nyomkövetőt helyezett el a mosómedvéken, és arra jutott, hogy az állatok hamar megtanulják, hogy kerüljék el az autókat, arra pedig még gyorsabban rájönnek, hogy hogyan lehet kinyitni a különböző ételesdobozokat és kukákat. A tesztekben a városi állatok sokkal jobban teljesítettek, mint a természetben élők: úgy tűnik, hogy épp azért jelent ekkora problémát a mosómedvék jelenléte, mert tanulnak tőlünk. A legtöbb városi állat számára nem jelent problémát mondjuk egy macskaajtó, de a kukához hasonlóan a hűtőt és a lezárt csomagokat is könnyedén kinyitják. A mosómedve-szakértők szerint ezek az állatok majdnem olyan okosak, mint a majmok, és városi környezetben gyorsabban is tanulnak: annak hatására, hogy egyre nehezebb feladványokat adunk nekik, idővel az agyuk is fejlődik, és könnyen lehet, hogy nemsokára a kanadai szuperkukák sem jelentenek majd egyikük számára sem akadályt.