Négy év alatt duplájára nőtt a szifilisszel fertőzött csecsemők száma az Egyesült Államokban

2018.09.26. · tudomány

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ legfrissebb jelentése szerint a szifilisszel született csecsemők száma Louisiana államban nőtt a leginkább, de legalább egy esetet az államok háromnegyedében jelentettek. A veleszületett szifilisszel érintett újszülöttek száma Louisianában a tavalyi 59 esetről 93-ra nőtt. A legtöbb szifiliszes csecsemő Kalifornia, Nevada, Arizona, Texas, Louisiana és Florida államban születik.

Szifiliszfertőzéssel született csecsemők száma államonként 2017-ben
photo_camera Szifiliszfertőzéssel született csecsemők száma államonként 2017-ben Fotó: CDC

Noha a szifilisszel diagnosztizált felnőttek 88 százaléka férfi volt, az utóbbi két-három évben a nők közül is 21 százalékkal több beteget szűrtek ki. A tíz éve az Egyesült Államokban jóformán teljesen felszámolt szifilisz a 20 és 30 év közötti nők körében terjed a leggyorsabban. Csakhogy miközben a nők körében mindössze 21 százalékkal ugrott meg az érintettek aránya, a szifiliszfertőzéssel született csecsemők száma 44 százalékkal nőtt egyetlen év alatt. A felmérést végző epidemiológusok szerint a betegség csecsemők körében tapasztalható terjedésének a terhesgondozás szigorításával elejét lehetne venni.

photo_camera A szifilisz által fertőzött újszülöttek száma az USA-ban 1013-tól 2017-ig Forrás: CDC

A várandós nők között Afrikában és Dél-Amerikában a legnagyobb a szifiliszesek aránya. Az Egészségügyi Világszervezet nyilvántartása szerint az adatokat rendszeresen szolgáltató államok közül Európában az ukrajnai adatsorok mutatnak az átlagosnál magasabb fertőzési arányokat.

Szifiliszre pozitívan teszteltek aránya a várandósok körében
photo_camera Szifiliszre pozitívan teszteltek aránya a várandósok körében. Afrikában a legrosszabb a helyzet, Európában Ukrajna a legveszélyeztetettebb Fotó: WHO

Ezt teszi a szifilisz egy magzattal

Más kérdés, hogy a 2016-ban betegen született csecsemők édesanyjának a harmadát a terhességet megállapító orvos tesztelte más baktériumfertőzések mellett szifiliszre is. Az amerikai járványügyi szakemberek éppen ezért úgy gondolják, hogy a szexuális úton terjedő betegségek számának a növekedése miatt a terhesség 9 hónapja során több alkalommal is kellene szűrni a leendő édesanyákat. A szifiliszfertőzést a magzat 80 százalék eséllyel kapja el a beteg és kezeletlen édesanyjától. Még ha terhességük során meg is fertőződnek, a kezelésben részesülő anyáknak viszont a 98 százaléka megóvja magzatát a továbbfertőződéstől. Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy az antibiotikum-kezelést a terhesség utolsó hónapja előtt megkezdjék.

A szifilisz tünetei egy 1881-es francia illusztráción
photo_camera A szifilisz tünetei egy 1881-es francia illusztráción Fotó: leemage

A kezeletlen szifiliszfertőzésnek a magzatra nézve rendszerint igen súlyos következményei vannak. Amellett, hogy növeli a nagyon korai szülés és a halvaszületés kockázatát, az újszülöttben súlyos fejlődési rendellenességeket, értelmi fogyatékosságot, az arc súlyos deformitását, májnagyobbodást, a felsőlégúti nyálkahártyák duzzadtságát és folyamatos váladékozását okozhatja. Jellegzetes tünete az újszülött csecsemők szájának a heveny repedezettsége. Noha magzati korban az anya kezelése még jó eséllyel elősegíti a gyógyulást, a veleszületett szifilisszel világra jött csecsemők fejlődési rendellenességei már nem gyógyíthatók.