Előkerült a friss fizikai Nobel-díjas videója, amiben tudós nők vetkőznek

A fázismodulált impulzuserősítés (Chirped Pulse Amplification, CPA) megalkotásáért kedden a kanadai Donna Stricklandel közösen nyerte el a fizikai Nobel-díjat a francia Gérard Mourou. A francia lézerfizikust nem a CPA mibenléte, hanem egy 2010-es videó miatt találta meg a Vice tudományos aloldala.  

Mourou az École Polytechnique vezető kutatójaként kollégáival és doktoranduszaival közösen gerillamarketing-videót forgatott egy akkori tudományos projekt népszerűsítésére. Az összeurópai kezdeményezésre létrejött, Európai Uniós forrásokból finanszírozott Extreme Light Infrastructure (ELI) – amelynek keretében egyebek mellett a szegedi ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) is megépült – a francia lézerfizikus Nobel-díjjal jutalmazott kutatási eredményein alapult, és Mourou is bábáskodott a tudományos konzorcium születésénél. 

A sete-suta tömegkultúrális utalásokkal operáló, amatőr kisfilmben a francia lézertudós kolléganői is szerepeltek, a fiatalabbak vetkőzös számot is bemutattak. Az alábbi videóban mindez a 2:54 után látható:  

A Vice-nak nyilatkozó egykori résztvevők közül többen máig kínosnak, a tudományhoz méltatlannak tartják a kisfilmet, mások szerint csak rosszul sikerült vicc az egész. Az amerikai lap próbálta elérni még a Nobel-díj bejelentése után elérni Mourou-t, de nem sikerült szóra bírniuk a francia fizikust. Értesülések és a Youtube-on Have you seen ELI 3 címen elérhető képanyag tanúsága szerint nem ez az egyetlen efféle mozgóképes anyag abból az időszakból.

Gerard Mourou (középen) a 2010-es tudománynépszerűsítő kisfilmbenFotó: Youtube

Öregharcos

Doktor úr, mi van veled, kérdeztem, közben szelíden a vállára tettem a kezem, Doktor Vráncsai úgy fordult meg, mintha áramütés érné, ezek után természetesen egyáltalán nem is lepődtem meg azon, hogy egy revolvert nyomott az arcomba.

Társkereső

– Ma van a szerelmesek napja, és maga a szerelmet kapja ajándékba – az alak a homlokára tolta a maszkot, ahogy Segesdire mosolygott, őszinte kedvesség ült az arcán.