Előkerült a friss fizikai Nobel-díjas videója, amiben tudós nők vetkőznek

A fázismodulált impulzuserősítés (Chirped Pulse Amplification, CPA) megalkotásáért kedden a kanadai Donna Stricklandel közösen nyerte el a fizikai Nobel-díjat a francia Gérard Mourou. A francia lézerfizikust nem a CPA mibenléte, hanem egy 2010-es videó miatt találta meg a Vice tudományos aloldala.  

Mourou az École Polytechnique vezető kutatójaként kollégáival és doktoranduszaival közösen gerillamarketing-videót forgatott egy akkori tudományos projekt népszerűsítésére. Az összeurópai kezdeményezésre létrejött, Európai Uniós forrásokból finanszírozott Extreme Light Infrastructure (ELI) – amelynek keretében egyebek mellett a szegedi ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) is megépült – a francia lézerfizikus Nobel-díjjal jutalmazott kutatási eredményein alapult, és Mourou is bábáskodott a tudományos konzorcium születésénél. 

A sete-suta tömegkultúrális utalásokkal operáló, amatőr kisfilmben a francia lézertudós kolléganői is szerepeltek, a fiatalabbak vetkőzös számot is bemutattak. Az alábbi videóban mindez a 2:54 után látható:  

A Vice-nak nyilatkozó egykori résztvevők közül többen máig kínosnak, a tudományhoz méltatlannak tartják a kisfilmet, mások szerint csak rosszul sikerült vicc az egész. Az amerikai lap próbálta elérni még a Nobel-díj bejelentése után elérni Mourou-t, de nem sikerült szóra bírniuk a francia fizikust. Értesülések és a Youtube-on Have you seen ELI 3 címen elérhető képanyag tanúsága szerint nem ez az egyetlen efféle mozgóképes anyag abból az időszakból.

Gerard Mourou (középen) a 2010-es tudománynépszerűsítő kisfilmbenFotó: Youtube

A világépítők hátborzongató hibái: Középföldén rosszak a hegyek, Westeroson pedig nem is lakhattak annyian!

Nehéz lehet istennek lenni, de az ember olykor megpróbálkozik vele: vannak, akik hobbiból teremtenek világokat, és vannak, akik művészetként vagy gondolatkísérletként kezelik a kérdést. Az ember hajlamos is készpénzként elfogadni, amit olvas, de mi van, ha belegondolunk a részletekbe? Miért néz ki Mordor úgy, ahogy? Merre folynak a folyók? Hányan laknak Westeroson? A földrajz és a geológia megadja a választ.

„Ez mekkora náci szarság. Egy laborpatkánynak érzem magam”

Bobby, Eddy és David 19 éves korukig nem tudták, hogy hármasikrekként születtek, és nevelőszüleiket sem tájékoztatták erről. Később megtudták, hogy egy rejtélyes pszichológiai kutatás alanyai voltak, a soha meg nem jelent tanulmány részleteit viszont 2066-ig titkosították. Most dokumentumfilm készült róluk.