A T-Rex gyerekjáték volt csupán a most megtalált őslényhez, a rettenetes Dynamoterror dynasteshez képest

Az újonnan előkerült maradványok, amelyek alapján rekonstruálható a Dynamoterror dynastes fejformája, fontos mérföldkövet jelenthetnek a tyrannosaurusok fejlődésének alaposabb megértésében – legalábbis Andrew McDonald és Douglas Wolfe azt remélik, hogy a fosszíliák alapján jobban megérthetjük, pontosan hogyan alakult ki a leghírhedtebb (és legtöbb mémet generáló) dinoszaurusz, a zsarnokgyík. 

A T-rexek körülbelül 68-66 millió éve járták a földet, a legkorábbi tyrannosaurusfélék pedig 77 millió éve (legalábbis az eddigi leletek alapján), a Dynamoterror viszont már nyolcvanmillió évvel ezelőtt is jelen volt már a mai Új-Mexikóban – vagyis valójában Laramidiában, ahogy az akkori szigetet nevezik. Douglas és Wolfe szerint a környék egyébként is gazdag lelőhelynek számít, az új lelettől pedig azt várják, hogy segít megérteni, hogyan nőhettek ekkorára a tyrannosaurusok, bár a feladat nem egyszerű, ugyanis a fosszíliák java része nagyon rossz állapotban van. 

A koponyája árulta el

A leginkább használható rész szerencsére a koponya, ez alapján jöttek rá, hogy új fajról van szó. Ha már sikerült azonosítani, a kutatók nem akartak lemaradni, és hasonlóan riasztó névvel lepték meg a felfedezettjüket. Andrew McDonald azzal indokolta a Dynamoterror dynastes nevet, amivel bármelyikünk indokolhatná: iszonyú jól hangzik, és már gyerekkorában megtetszett neki. A dinoszaurusz nevét körülbelül hatalmas zsarnoki uralkodóként lehetne fordítani, ehhez képest az egyszerű zsarnokgyík már nem is hangzik olyan jól.

Ott van a nyelved hegyén, de nem tudod kimondani? Nem vagy egyedül!

Mindannyiunkkal előfordul, hogy egy-egy teljesen hétköznapi szó kimegy a fejünkből, de már majdnem eszünkbe jut. A jelenség utalhat valami komoly bajra is, de nem kell rögtön aggódni: teljesen normális, hogy már megint tepsiütőnek hívtad a serpenyőt, sőt, ha tornáztatod egy kicsit az agyad, még jót is tehet az, ha egy szó a nyelved hegyén van, mégsem tudod kimondani.

Mit üzennek egymásnak a növények?

A növények olyan fokú kémiai diverzitást állítanak elő, amit talán most még felfogni sem vagyunk képesek. Parádi István, az ELTE TTK Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék egyetemi adjunktusának előadása a márciusi Budapest Science Meetupon.