Meghalt Paul Allen, a Microsoft társalapítója

2018.10.16. · TECH

Paul Allen amerikai informatikus és üzletember Bill Gates-szel együtt alapította meg a Microsoftot 1975-ben, ennek köszönhetően kerülhetett be ő és üzlettársa is a világ tíz leggazdagabb embere közé (igaz, Allen 2013-ban lecsúszott a top tízből, de a maradék 15 milliárd dolláros vagyonnal is tudott még valamit kezdeni).

Az üzletember kerülte a nyilvánosságot, vagyonosodása után megvette a Seattle Seahawks amerikaifutball-csapatot és a Portland Trail Blazers kosárcsapatot is, egyébként visszavonult életet élt. Viszont, ha már megengedhette magának, megépítette a világ legnagyobb repülőgépét, a Stratolaunchot, ezzel megelőzve a dél-afrikai Vasembert, Elon Muskot – ő már korábban akart az űrbe repülni, mint a Tesla alapítója.

Gimis kalandnak indult

Allen még a középiskolában ismerkedett meg Bill Gates-szel, a cég nagy dobására pedig 1980-ban került sor, amikor az IBM átnyergelt a pécékre, és felkérte a nemrégiben alakult céget, hogy biztosítsanak számukra egy operációs rendszert. Maga a Microsoft név egyesek szerint Allen találmánya, mások úgy tudják, hogy Bill Gates írta le először egy neki címzett levélben, de ez mindegy is: ez a két seattle-i figura megkerülhetetlen a számítógéphasználat fejlődésében. Gates szerint a PC-használat nem is létezhetett volna Allen nélkül úgy, ahogy ismerjük.

Mindkét multimilliárdos Microsoft-alapító a jótékonyság felé fordult, mihelyst megtehette: Allen többek között az agykutatást támogatta félmilliárd dollárral, de egyéb filantróp projektekben is részt vett, egyebek mellett a hajléktalanok megsegítésére és az óceán megtisztítására is adakozott. A Time kétszer listázta a világ száz legbefolyásosabb embere között, összefoglalójukban a világ egyik legtitokzatosabb ismert embereként és a leginkább felkapott geekként aposztrofálták a Microsoft társalapítóját (aki egyébként rockzenész is volt, az Underthinkers nevű bandában játszott).

photo_camera Fotó: DAN LEVINE/AFP

Allent először 1983-ban diagnosztizálták non-Hodgkin-limfómával, ekkor ott is hagyta a Microsoftot. Ekkor még épp csak betöltötte a harmincat, ahogy önéletrajzi könyvében, az Inside Out: Microsoft in Our Own Wordsben írta, ekkor szembesült a halandósággal – ezért is döntött úgy, hogy „mindent kipróbál, ami eddig kimaradt az életéből”. Ebbe beletartozott a seattle-i Popkulturális Múzeum megalakítása is, de a Washingtoni Egyetem számítástechnikai központja is az ő nevét viseli.

Betegsége 2009-ben visszatért, ekkor még tudták kezelni. Októberben jelentette be, hogy ismét non-Hodgkin-limfómával kezelik, testvére, Jody Allen közleménye szerint 65 évesen, hétfőn hunyt el.