Nyílt levélben tiltakoznak „a tudományos élet elleni támadások ellen” az ELTE TK doktoranduszai

2018.10.17. · tudomány

„A magyar felsőoktatás és a tudományos élet elleni sorozatos támadások ellen” tiltakoznak nyílt levélben az ELTE Társadalomtudományi Karának doktorandusz hallgatói. A tiltakozás apropója a magyar kormány tegnap véglegessé vált döntése, miszerint két hónapnyi huzavona után egy tollvonással eltörli a társadalmi nemek tanulmányának oktatását, közkeletűbb nevén a genderszakot.

Mint arról tegnap mi is hírt adtunk, a Magyar Közlöny október 12-i számából derült ki, hogy a tanárszakok jegyzékéből törölték a társadalmi nemek tanulmányát, a szak akkreditációja ezzel meg is szűnt. Jelen állás szerint magyar egyetemen egyáltalán nem indulhat genderképzés, bár azok, akik legkésőbb idén nyáron felvételt nyertek a mesterképzésre, tanulmányaikat a szak megkezdésekor hatályos követelmények alapján még befejezhetik.

Az ELTE-TK doktori képzésére járó hallgatók a Facebookon most közzétett tiltakozásában hangsúlyozzák, hogy aggódnak a tudományos élet autonómiája miatt. Mint írják, „abban az országban, ahol bármilyen szakmai egyeztetés és tervezés nélkül, kizárólag politikai önkény által vezérelve lehet megszüntetni egyik napról a másikra egy korábban akkreditált egyetemi mesterképzést, ott nem tudhatjuk, hogy másnap milyen szakok, karok, kutatóintézetek, netán egész egyetemek jutnak hasonló sorsra”.

Arra kérik az ELTE polgárait és testületeit, illetve a tudományos élet szereplőit, hogy maguk is emeljék fel a szavukat a vonatkozó kormányhatározat ellen.

A teljes nyílt levél itt olvasható:

link Forrás

Mi az a gender, és miről szól valójában a társadalmi nemek tudománya? Erről az alábbi cikkben olvashat bővebben:

link Forrás