A magyar kormány eltörölte a gender szakot a hazai egyetemeken

2018.10.16. · tudomány

„Új korszak kezdődött a magyar felsőoktatásban” – foglalta össze hétfő este a magyar kormány genderszakok elleni hadjáratának legújabb fordulóját Facebook-bejegyzésében Pető Andrea történész, az MTA doktora, a CEU társadalmi nemek tanulmányának professzora.

link Forrás

Az aktuális csata szinte észrevétlenül zajlott. A Magyar Közlöny legfrissebb számában csendben megjelent egy hír a tanárképzés rendszeréről, a szakosodás rendjéről, valamint a tanárszakok jegyzékéről szóló 2012-es kormányrendelet, illetve az új képesítések jegyzékének bővítéséről szóló 2015-ös kormányrendelet módosításáról. Ami ebből a gender szakra vonatkozik: a 115. sor tartalmát, ahová eddig a szak tartozott, egyszerűen törölték.

Azért a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzési szakra már felvett hallgatókat a 10. § kiegészítésével megnyugtatják: „A legkésőbb a 2018. évi felsőoktatási felvételi eljárásban társadalmi nemek tanulmánya mesterképzési szakra felvett hallgatók a tanulmányaikat a képzés megkezdésekor hatályos követelmények alapján folytathatják”.

Gender szak helyett család szak

A listán 126/a sorszámmal szerepel egy új tétel is, aminek neve családpolitika és humán szakpolitikák gazdaságtana. A családtanulmányok koncepcióját elsőként Balog Zoltán emberierőforrás-exminiszter dobta be a köztudatba, tökéletes időzítéssel, 2017. március 8-án. A bejelentésből másfél éve nagyjából azt lehetett kihámozni, hogy a társadalmi nemeket tanulmányozó tudományág helyett a magyar kormány inkább egy családokat tanulmányozó tudományág kibontakoztatását szeretné támogatni.

Ennek a gyakorlati megvalósulása lehet a 126/a. tétel. Más kérdés, hogy, mint azt a Qubitnek elmondták, a CEU társadalmi nemek tanulmányának oktatói úgy tudják, az új diszciplínát az akkreditációs bizottság még nem hagyta jóvá.

Megkerestük a Magyar Akkreditációs Bizottságot (MAB) is, ahol az ügyintéző mindössze annyit mondott: lehetséges, hogy a jegyzékbe úgy kerüljön egy indítandó szak, hogy akkreditációt még nem kapott. Arról, hogy a családpolitika és humán szakpolitikák gazdaságtana nevű szaknak van-e akkreditációja, egyelőre annyi derült ki, hogy ez potenciálisan bizalmas információ. Mint ilyen, arról bővebb információt csak az iroda vezetője adhat. Kérdéseinket a MAB irodavezetőjének írásban is elküldtük, várjuk a választ. Amint megérkezik, megosztjuk olvasóinkkal.

A kormány elképzeléseivel összhangban

Akárhogyan is, amikor idén augusztusban a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés megszüntetése a semmiből hirtelen napirendre került, a Qubitnek a Corvinus Egyetem egyik név nélkül nyilatkozó professzora elmondta, hogy egyetemén régebb óta napirenden volt egy családpolitikával és humán politikákkal foglalkozó, a társadalmi szerepek kutatását a kormány elképzeléseivel összhangban családtudományi kutatások keretei közé utaló szak indítása. Forrásunk már augusztusban hangsúlyozta, hogy a szak indításának a formai keretei már megvalósultak. Azt is kiemelte ugyanakkor, hogy a tervezett kurzus és a nagyvilágban évtizedek óta kutatott gender studies között jelentős átfedés van ugyan, egymást azonban nem válthatják ki, egymás helyébe nem léphetnek.

A felsőfokú oktatásban indított szakok akkreditációs eljárásában amúgy is követelmény annak bizonyítása, hogy egy tervezett új szak tematikája jelentősen eltér-e a már akkreditált szakokon oktatott ismeretektől. Megfelelő különbségtétel hiányában a már akkreditált szakot lehet új egyetemeken is elindítani. Természetesen az akkreditációnak megfelelő tematikával és struktúrával. Az mondjuk kérdés, mi lehet a szabály olyankor, ha egy új szak bejegyzésével párhuzamosan egy már meglévőnek az akkreditációját törlik.

A genderszakellenes kormányzati hadjáratról bővebben az alábbi cikkekben írtunk:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás