Összevesztek egy másfél dolláros Call of Duty-küldetésen, halálos swatting lett belőle

2018.10.26. · majom

Tovább bonyolódik az első olyan halálos ügy, amelyet a swatting nevű átverés eredményezett – így hívják azt, amikor valaki minden alap nélkül, puszta kitolásból ráhívja a rohamrendőröket egy másik emberre, valamilyen súlyos esetet (bombafenyegetés, gyilkosság, túszejtés, stb.) bejelentve. Egyben ez volt az első olyan haláleset is, amely a Call of Duty nevű népszerű háborús videojátékból indult ki.

2017 decemberében két witchitai férfi, a Baperizer néven játszó Casey Viner és a Miruhcle nick alatt codozó Shane Gaskill a UMG Gaming által szervezett online versenyen játszott a Call of Duty: WWII-vel, de hiába voltak egy csapatban, egy veszekedés miatt elvesztették a meccset, és vele együtt a másfél dolláros célösszeget.

CoD → Twitter → telefon → valóság

Viner és Gaskill a Twitteren folytatták a vitát, mire az előbbi swattinggal kezdett fenyegetőzni. Erre Gaskill egy korábbi lakcímét adta meg a játékostársának, és azt mondta, ott várja a zsarukat. Viner felfogadott egy, az interneten SWAuTistic néven ismert Los Angeles-i swattert (született Tyler Raj Barrisst), aki tisztázatlan összegért cserébe, egy könyvtári wifin keresztül voice over IP technikával felhívta a wichitai rendőrséget, és azt mondta, hogy az adott címen megölte a saját apját, többi családtagját pedig túszul ejtette, és arra készül, hogy az egész házat porig égesse.

photo_camera Fotó: Twitter / The Daily Dot

Miután a rendőrség megérkezett a helyszínre, a házban élő 28 éves férfi, Andrew Finch a zaj hallatán kilépett a bejárati ajtón, hogy megnézze, mi ez a felfordulás. A rendőrök felszólították, hogy tegye fel a kezét, de a helyzet előtt értetlenül álló Finch ezt túl lassan tette meg, másodperceken belül pedig halálos lövést kapott egy, az utca túlsó oldalán elhelyezkedő mesterlövésztől.

Barriss Los Angeles-i otthonán másnap jelentek meg a rendőrök, ahova egy 2015-ből származó elfogatóparancsnak köszönhetően jutottak be – a férfi ugyanis három éve a helyi KABC-TV-t is felhívta bombafenyegetéssel. Barrisst először hamis riasztással vádolták, majd januárban kiadták Kansas államnak, ahol gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával a Sedgwick megyei börtönben tartották fogva. A kerületi ügyészség további hat pontban emelt vádat Barriss ellen, Vinert és Gaskillt pedig az igazságszolgáltatás akadályozásával, az igazságszolgáltatás akadályozása érdekében elkövetett összeesküvéssel és csalással vádolta – amennyiben minden pontban elítélik őket, Barriss életfogytig tartó börtönbüntetésre, Viner és Gaskill pedig akár 60 évre is számíthat. A halálos lövést leadó rendőr ellen nem emeltek vádat.

Tyler Barriss bilincsben a januári kihallgatásán
photo_camera Tyler Barriss bilincsben a januári kihallgatásán Fotó: Irfan Khan/AP

Kijött a börtönből, és hónapok alatt elkövetett még 39 bűncselekményt

A Wired szerint most újabb 46 bűncselekmény elkövetésével vádolják Barrisst kaliforniai államügyészek. 2015 szeptemberében és októberében például ohiói, New Hampshire-i, nevadai, massachusettsi és illinois-i iskolákat fenyegetett meg bombatámadással telefonon – elmondása szerint azért, mert a Halo nevű játékkal játszó online barátainak akart adni egy szabadnapot. Az iskolák és a KABC-TV fenyegetése miatt két évet ült Los Angelesben, de a szabadulása utáni hónapokban további 39 bűncselekményt követett el: swatting, banki csalások, bombafenyegetések, esetenként az ISIS emberének kiadva magát.

A tárgyalást október 1-éről 2019. január 7-re tették át, időközben ugyanis Barriss aktái még tovább duzzadtak: beismert két további bombafenyegetést, az FBI és a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) irodái ellen. A közel egy éves eset mindenesetre elkezdte felnyitni a törvényhozók szemeit a swatting jelenségére: áprilisban a kansasi kormányzó, Jeff Colyer törvénybe iktatta a swatting büntethetőségét (legfeljebb 41 évben meghatározva), Eliot Engel New York-i képviselő pedig benyújtotta a swattinggal szembeni szövetségi törvényjavaslatot is.