Megépítették Indiában a világ legmagasabb szobrát, ami két és félszer nagyobb az amerikai szabadságszobornál

2018.10.31. · gazdaság

Az Egység szobra (Statue of Unity) néven, napra pontosan négy évvel az építkezés kezdete után átadták a világ messze legmagasabb szobrát Indiában. A Sardar Vallabhbhai Patelt, India első belügyminiszterét ábrázoló monstrum 182 méter magas, de talapzatával együtt 240 méterre nyúlik.

Összehasonlításként: az eddigi legmagasabb szobor a kínai Honan tartomány Lushan megyéjében található Vairócsana Buddha-szobor volt, a maga 128 méterével (talapzattal együtt 153 méter), de a New York-i szabadságszobornál például két és félszer magasabbról tekint le Patel, talapzat nélkül pedig négyszer magasabb az indiai szobor az amerikainál.

Az Egység szobra, a Vairócsana Buddha-szobor, a New York-i szabadságszobor, a volgográdi Hív a haza! szobor, a Megváltó Krisztus szobra Rióban és Michelangelo Dávid-szobra – méretarányosan
photo_camera Az Egység szobra, a Vairócsana Buddha-szobor, a New York-i szabadságszobor, a volgográdi Hív a haza! szobor, a Megváltó Krisztus szobra Rióban és Michelangelo Dávid-szobra – méretarányosan Fotó: Wikimedia Commons

A 2010-ben megálmodott projekt helyszíne a Narmada folyó Gudzsarát állambeli szakaszán épült gát, a tervezés pedig a ma már 93 éves Ram V. Sutar indiai szobrász munkája. A bronzbevonatú vasbeton csodához 75 ezer köbméter betonra, 5700 tonnányi acélszerkezetre, 18 500 tonna acélrúdra és 22 500 tonna bronzlapra volt szükség.

Összesen 15 hónap tervezést, 40 hónap építkezést és két hónap átadási időszakot ölelt fel a projekt. Bár az indiai kormány 290 millió amerikai dollárra becsülte a szobor költségeit, a kivitelezést végül a mumbai székhelyű Larsen & Toubro nyerte el, 29,89 milliárd rúpiás, vagyis közel 420 millió dolláros árajánlatával. Ennek kevesebb mint a fele (13,47 milliárd rúpia) teszi ki a szobor építési költségét, a többi a projekt olyan szakaszaira kellett, mint a szobrot a szárazfölddel összekötő híd építése, egy kiállítótér és konferenciaterem kialakítása, illetve a szobor karbantartása a befejezés utáni 15 évben.

A szobor és a gát
photo_camera A szobor és a gát Fotó: SAM PANTHAKY/AFP

A szobor körül több botrány is kirobbant az építkezés négy éve alatt. Amikor az indiai kormány a 2014-2015-ös költségvetésben 2 milliárd rúpiát (28 millió dollárt) különített el az emlékműre, több politikus és közéleti személy kritizálta a hatalmat, mivel az az összeg mehetett volna akár a nők biztonságának növelésére vagy az oktatás fejlesztésére.

Az sem tetszett az indiaiaknak, hogy a bronzbevonat készítését egy másik cégnek adták ki: a kínai Csianghszi Toqinének. A Larsen & Toubro azzal magyarázta a kínai vállalat bevonását, hogy az elképesztően komplex szoborhoz egy tapasztalt, megbízható céget kellett keresni, és ilyet gyakorlatilag csak a monumentális Buddha-szobrokkal teli Kínában találni.

photo_camera Fotó: SAM PANTHAKY/AFP

Az ország függetlenségéért Gandhival együtt harcoló, később az egységes India első belügyminiszterének kinevezett Patel szobráról kétezer fotó alapos vizsgálata után három replika is készült, a legmagasabb 9 méter magas. Utóbbihoz egyébként már 1700 tonnányi bronzra volt szükség, emiatt is esett a kínai cégre a választás. „Az arca egyedül 21 méter magas. Csak az arcvonásaihoz, a ráncaihoz rengeteg bronzlapra volt szükség” – mondta a Quartznak egy, az építkezésben részt vevő indiai.

A 300 mérnök és 3500 építőmunkás részvételét igénylő projekt utóélete sem lesz egyszerű: egy, a szoborhoz közel eső faluból 1500-an jelezték, hogy kártérítést követelnek az elvesztett földterület miatt, az átadás napjára (október 31.) pedig a közeli falvakból 75 ezer lakos tervez óriási tüntetést.