Tíz éve nem volt ekkora árvíz Velencében

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Velencét az ősztől tavaszig tartó áradások, az „acqua alta” idején rendszerint elönti a víz, de akkora katasztrófára, mint a mostani, egy évtizede nem volt példa: a város területének háromnegyedét elöntötte a víz, és a viharokkal párosuló  áradás összesen 11 ember halálát okozta Olaszországban. 

A rendszeresen bekövetkező velencei áradásra már kitalálták ugyan az ellenszert, az összesen nagyjából másfél kilométer hosszú, MOSE nevű gátrendszert (Modulo Sperimentale Elettromeccanico, elektromechanikus kísérleti modul), ami a tervek szerint akkor lépne működésbe, ha a várost fenyegető Adriai-tenger szintemelkedése eléri az egy métert, és elvben plusz három méteres vízszintig meg tudná védeni a várost a betörő víztől. 

Csakhogy a MOSE elképesztően sokba kerül, mostani becslések szerint 6,3 milliárd dollárba, ráadásul a velencei önkormányzat szerint nem is biztos, hogy hatékonyan meg tudná óvni Velencét az áradástól. A környezetvédők és az Európai Bizottság szerint a gátrendszer ugyanakkor veszélybe sodorná a helyi élővilágot, nem beszélve arról, hogy az építkezést világra szóló botrányok kísérik: 2014-ben a polgármester Georgio Orsonit korrupció vádjával letartóztatták, és 35 további ember ellen emeltek vádat a MOSE körüli korrupció miatt. A gátrendszer elkészültét eredetileg 2011-re ígérték, most úgy tűnik, hogy ha semmi nem jön közbe, 2022-re talán lesz belőle valami. 

A turistákat és a gyakorlatilag az ő kiszolgálásukra berendezkedett velenceieket mindenesetre a jelek szerint kevéssé hatja meg az árvíz: a turista a pokolban is turista, az olasz meg a pokolban is olasz. 

Árvíz idején az áruszállítás zavartalanul folyikFotó: Giacomo Cosua/NurPhoto
A szuvenírárusok zavartalanul árulnakFotó: Giacomo Cosua/NurPhoto
A pincérek néha odébbvisznek egy-egy asztaltFotó: MIGUEL MEDINA/AFP

A pizzát pedig térdig érő vízben is kiszolgálják:


...illetve vödörrel kimeregetik az odabent felgyülemlett vizet.Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP
Az esküvőket is rendben megtartjákFotó: MARCO BERTORELLO/AFP
A turistákat képes meglepni az árvízFotó: MIGUEL MEDINA/AFP
De ha már idáig eljöttek, csak belevetik magukat a habokbaFotó: MIGUEL MEDINA/AFP
És a nyakukba veszik a várostFotó: MIGUEL MEDINA/AFP
Mint ha mi sem történt volnaFotó: MIGUEL MEDINA/AFP
A helyiek mindezt sztoikus nyugalommal viselik.Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP