Kanadában kifogytak a legális fűből

2018.11.08. · gazdaság

Három héttel az után, hogy a kanadai kormány engedélyezte a kannabisz rekreációs használatát, olyan hiány lépett fel a legális piacon, hogy sok hoppon maradt fogyasztó inkább visszatér a feketepiacra.

Legalább három tartományban, Ontarióban, Quebecben és Új-Brunswickban támadtak ellátási zavarok, és két tartományban boltok is bezártak emiatt, igaz, csak átmenetileg. Új-Brunswickban például az ND Cannabis nevű tartományi kannabiszügynökség húsz boltjának felében szünetel az árusítás a fennakadás miatt. A quebeci ügynökség 12 boltja pedig csak heti háromszor nyit ki, amíg az ellátás helyreáll. Az ontariói kormányzati kiskereskedelmi céget az első héten 150 ezer rendeléssel árasztották el, és azóta sem lankad a kereslet. Ott még a postai dolgozók sztrájkja is súlyosbította a helyzetet.

Az ellátási probléma alááshatja a legalizáció legfőbb célját, hogy szabályozott keretek közé tereljék az illegális marihuánakereskedelmet, amelynek a forgalma évente kb. 5,3 milliárd kanadai dollárra (több mint 1100 milliárd forintra) tehető a mindössze 37 millió lakosú országban. Az AFP arról írt, hogy a kanadai statisztikai hivatal előzetes becslése szerint 5,4 millió kanadai vásárolna legális füvet, ez kb. a népesség 15 százaléka. A fogyasztók számát már a legalizáció előtt 4,9 millióra tették.

Sorok állnak egy quebeci kannabiszbolt előtt a legalizáció napján, október 17-én
photo_camera Sorok állnak egy quebeci kannabiszbolt előtt a legalizáció napján, október 17-én Fotó: ALICE CHICHE/AFP

Trevor Tobin, aki az anyjával együtt nyitott kereskedést az új-fundlandi Labrador Cityben, arra panaszkodott, hogy beszállítói nem termesztenek elegendő kannabiszt, és csomagolóanyagból sincs náluk elég. Montréali fogyasztók azt mondták a New York Timesnak, hogy a feketepiacon maradt dealereik élnek az alkalommal, és igyekeznek visszacsábítani fogyasztóikat alacsonyabb árakkal, illetve házhozszállítási szolgáltatással.

Sok az eszkimó, kevés a fű

Az ellátási zavart részben annak tulajdonítják, hogy a kormány döntése után hirtelen óriási igény támadt a legális fűre, miközben az állam csak lassacskán adja ki az engedélyeket a termesztőknek. A 132 engedélyezett termesztő közül 78 kapott eddig engedélyt árusításra is.

Mathieu Gaudreault, a quebeci kannabiszügynökség szóvivője szerint egyszerűen arról van szó, hogy a termesztők túlbecsülték a kapacitásaikat, a kereslet pedig túlnőtt a kínáltaon. „Olyan legális iparágat építünk, amelynek három hete még nyoma sem volt. Számítottunk rá, hogy problémák lehetnek – mondta. – A termesztők felvehetnek még több munkást, de a növények akkor sem fognak gyorsabban nőni.”

Tobin boltja október 17-én, a legalizáció napján nyitott meg, és négy órán belül eladta teljes kannabiszkészletét, elfogytak az előre megtekert spanglik, de a kreatív áramlást és társasági pezsgést ígérő erős sativa fajta is. Egy hétre be kellett zárnia az üzletet, a beszálítók pedig csak széttárták a kezüket. A bolt ma ismét nyitva áll, de egyelőre csak kapcsolódó termékeket – cigarettapapírokat, bongokat stb. – árulnak benne.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás