Robbanás előtt áll az európai marihuánapiac

2018.08.08. · gazdaság

Évi csaknem 7 milliárd dollárt tesznek ki a legális kannabiszpiac bevételei az Egyesült Államokban, ahol egyik állam a másik után legalizálja az egészségügyi, illetve a rekreációs célú marihuánafogyasztást.

A piac elismert kutatóinak számító Arcview Market Research és BDS Analytics legfrissebb világpiaci jelentésükben azt is vizsgálták, hogy az USA és a rekreációs fogyasztást nemrég engedélyező Kanada mellett mely országokban mozognak a legnagyobb pénzek a legális kannabisz piacán. Kanadában 2020-ra 6,5 milliárd dollár bevételt várnak a szabadon vásárolható fűből.

A top 5 nemzetközi spangliország

Az elemzés szerint a német a legreménytelibb piac: az országban tavaly legalizálták a gyógyászati célú kannabiszfogyasztást. A németek relatíve könnyen juthatnak hozzá a kannabiszból készült termékekhez, az ország több mint húszezer gyógyszertárának van engedélye a marihuánából nyert gyógyászati készítmények árusítására.

2022-re a marihuánapiac elérheti az 1,6 miliárd dollárt az országban, ahol 691 ezer legális fogyasztó él. Ez jó nagy ugrás a 2018-ra várt 263 millió dolláros összbevételhez képest.

A kannabisz teljes körű legalizációjáért tüntettek május 5-én Berlinben
photo_camera A kannabisz teljes körű legalizációjáért tüntettek május 5-én Berlinben Fotó: Paul Zinken/dpa Picture-Alliance/AFP

Az ígéretes piacok listáján a második helyezést az Egyesült Királyság érte el, mégpedig a rekreációs célú marihuánafogyasztás felfutása miatt, amit 2022-ig jósolnak. Ez az előrejelzés azért különös, mert jelenleg még tiltják a brit törvények a tudatmódosító nem egészségügyi célú fogyasztását. A becslések szerint 2018-ban kb. 7 millió dollárt tesznek ki a gyógyászati kannabiszból származó bevételek az országban.

A brit kormány július végén engedélyezte az orvosi marihuána használatát, így ősztől receptre írhatják az orvosok a kannabisztermékeket. A jelentés szerint 2022-re ez összesen 288 millió dollár bevételt hozhat az Egyesült Királyságban.

2015. május 4-én Manchester belvárosában szív valaki
photo_camera 2015. május 4-én Manchester belvárosában szív valaki Fotó: Jonathan Nicholson/NurPhoto

Svájc az ötös toplista egyetlen tagja, amely jelenleg is engedélyezi a rekreációs célú fogyasztást, legalábbis az alacsony hatóanyag-tartalmú füvek esetében. A hatóanyag a THC, azaz a tetrahidrokannabidol, és a Magyarországon illegálisan elérhető fűben az aránya általában 0,2-12 tömegszázalék. Bár Svájcban a szó szoros értelmében a gyógyászati célú fogyasztást legalizálták, a füvet a 18 éven felüliek recept nélkül is beszerezhetik a boltokban.

2018-ra Svájcban 130 millió dollár bevételre számítanak a marihuánapiacon, ez az előrejelzés szerint viszonylag szerény, évi 6 százalékos ütemben növekszik majd, és így éri el 2022-re a 163 millió dollárt.

A lausanne-i Dr Green spanglibolt alapítója mutatja termékét 2017 áprilisában
photo_camera A lausanne-i Dr Green spanglibolt alapítója mutatja termékét 2017 áprilisában Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Olaszországban 2013-ban engedélyezték az orvosi marihuánát, a használatát ugyanakkor szigorú törvényi keretek közé szorítják, például csak meghatározott orvosok állíthatnak ki receptet, és csak a betegségek viszonylag kis köre jogosítja fel a használatra a fogyasztót, akinek mindig magával kell hordania a receptjét, ha fű van nála. Vicces módon Olaszországban a hadsereg felügyeli az orvosifű-termesztést, ami egy firenzei gyógyszertani intézetben történik.

A szigorúság eredményeként a legális piac bevételei az olaszoknál idén csak 7 millió dollárra rúgnak, bár az elemző cégek arra számítanak, hogy az elkövetkező években puhulnak majd a szabályok, így 2022-re 156 millió dollárig nőhet ez az összeg.

A milánói Hemp Embassy nem gyógyászati marihuánát, hanem legális kenderből készült termékeket árul, ebben az eresztésben a kendervirág THC-tartalma kevesebb mint 0,2 százalék.
photo_camera A milánói Hemp Embassy nem gyógyászati marihuánát, hanem legális kenderből készült termékeket árul, ebben az eresztésben a „kendervirág” THC-tartalma kevesebb mint 0,2 százalék. Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Mexikóban 2017 júniusában engedélyezték a marihuána gyógyászati célú használatát, de csak a legfeljebb 1 százalékos THC-tartalmú termékekét. Az országban, amely korábban az Egyesült Államok egyik legnagyobb (illegális) drogbeszállítója volt, 2022-re 99 millió dolláros bevételt várnak a legális kannabisz árusításából, míg idén a 14 millió dolláros méretet érheti el a piac.

Mexikó turisztikai minisztere néhány hete kijelentette, hogy a marihuána legalizációja csökkentené az erőszakos bűncselekmények számát az országban. Bár a mexikóiak közül egyre többen támogatnák a legalizációt, az elkövetkező négy évben valószínűtlen, hogy az ország vezetése meglépné ezt.

Május 5-i spanglidemonstráció Guadalajarában
photo_camera Május 5-i spanglidemonstráció Guadalajarában Fotó: ULISES RUIZ/AFP

Tőzsdei rakéták?

A legális világpiacot nemzetközi cégek látják el marihuánával. De melyek azok a tőzsdei vállalatok, amelyektől a legnagyobb nyereség remélhető ezen a területen? A Motley Fool különutas befektetési tanácsadó szerint a kanadai cégek profitálhatnak most a legtöbbet a külföldi piacokból.

A Canopy Growth Corporation például bevételeinek több mint 10 százalékát a német piacról szedte össze a legutóbbi lezárt negyedévben. Német leányvállalata, a Spektrum Cannabis további masszív növekedés előtt áll. A fenti toplista többi országában egyelőre nem árusít a cég, legalábbis a Canopy riportjaiban nem szerepelnek ilyen bevételek.

Az európai piacok, különösen Németország még fontosabbak voltak a vancouveri székhelyű Aurora Cannabisnak, amely bevételei 14 százalékát Európában szerezte. Az Aurora jelenleg is építi több mint 90 ezer négyzetméteres gyárát Dániában, megfelelve a régiót jellemző növekvő keresletnek.

Az Aphria idén tavasszal a kannabiszrészvények esése miatt a vártnál jóval olcsóbban vásárolta meg az ugyancsak kanadai Nuuvera nevű céget, és megnyitotta németországi leányvállalatát, a Nuuvera Deutschlandot. Az Aphria bejelentkezett az Olaszországba szóló importengedélyért, amelyet mindössze 7 cégnek adnak ki.

Bár a torontói Cronos csoport tavaly fontos üzleti megállapodást kötött a német Pohl-Boskamppal, amely 12 ezer gyógyszertárat lát el Németországban, a nemzetközi piacról származó bevételei egyelőre nem jelentősek.

Német turista szagolgatja a termést egy marokkói kannabiszültetvényen 2017 szeptemberében
photo_camera Német turista szagolgatja a termést egy marokkói kannabiszültetvényen 2017 szeptemberében Fotó: FADEL SENNA/AFP

A Tilray 2016-ban az első kanadai marihuánatermesztő cég volt, amely orvosi kannabiszt exportált Európába. A cég jelenleg 9 európai országba szállít, köztük Németországba.

Ez az öt cég profitálhat tehát a legtöbbet a legális marihuánafogyasztás globális terjedéséből, a befektetőknek ugyanakkor néhány további tényezőt is szem előtt kell tartaniuk.

Először is azt, hogy a felsorolt cégek olyan tempóban futtatják fel a gyártást, hogy a világszerte növekvő igény nem biztos, hogy elég lesz, hogy magasan tartsa részvényeik értékét.

Másodszor: Németország megteremtette az otthoni termesztés jogszabályi hátterét, emiatt az elkövetkező években éppen a legfontosabb felvevőpiacon csökkenhet a kanadai import mértéke. Ráadásul a tíz legjobb tőzsdei befektetést ajánló cikkekből egyelőre rendre kimaradnak a legális fűvel foglalkozó cégek.

link Forrás
link Forrás