Egészséges gyereket szült az anyuka, aki egy halott nőtől kapott méhet

2018.12.05. · tudomány

Egy 32 éves brazil nő lett az első, aki egészséges gyereknek adott életet, miután egy halott embertől kapott méhet. A BBC híre szerint az anyuka egy két évvel ezelőtt agyvérzésben elhunyt nő méhét kapta meg a 10 órán keresztül tartó átültetés során, majd hét hónappal a műtét után mesterséges megtermékenyítés útján lett terhes.

A méhátültetést 2016 végén, São Paulóban hajtották végre, a negyvenes éveinek közepén elhunyt háromgyerekes anyuka méhét egy olyan nő kapta, aki abban a Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-szindrómában szenvedett, ami a méh teljes, valamint a hüvely teljes vagy részleges hiányát okozza. Mivel a petefészke teljesen egészséges volt, az apajelölt ondójának segítségével el tudták végezni a mesterséges megtermékenyítést.

A mesterséges megtermékenyítés folyamata
photo_camera A mesterséges megtermékenyítés folyamata Fotó: BURGER/Phanie

Miután a nő immunrendszerét gyógyszerekkel gyengítették, hogy szervezete ne álljon ellen a beültetett méh működésének, a műtét után hat héttel már menstruálni kezdett, hét hónap múlva pedig megkaphatta a megtermékenyített petesejteket. A gond nélkül végigvitt terhességet követően, 2017 decemberében császármetszéssel született meg a 2,5 kilós, egészséges gyerek.

Dani Ejzenberg, a São Pauló-i kórház orvosa áttörésnek nevezte az esetet: „az élő donortól származó első méhátültetések orvosi mérföldkövet jelentettek, rengeteg meddő nőnek adtak lehetőséget a szülésre. (...) Az élő donorok iránti kereslet viszont nagyon korlátozta a lehetőségeket, mivel kevesen vannak, és ők is inkább a családnak vagy közeli barátoknak hajlandók felajánlani a méhüket.” A londoni Imperial College orvoskutatója, Srdjan Saso szerint az eredmények nemcsak több lehetséges donorral járnak, hanem olcsóbbá is teszik a méhátültetéseket, valamint az élő donorok műtéti kockázatai is megszűnnek.

Korábban 39 alkalommal hajtottak végre méhátültetést élő donorral, ezekből 11 gyerek született, de 10-szer már halott donortól származó méh megtermékenyítésével is megpróbálkoztak, sikertelenül.