Amerikában már minden harmadik telefonhívás spam vagy átverés

2018.12.11. · TECH

Manapság nem feltétlenül úgy kezdődnek a csalások, hogy valaki kopogtat az ajtón, és előad egy meggyőző sztorit arról, hogy miért van szüksége rengeteg pénzre most azonnal. Az Egyesült Államokban legalábbis úgy tűnik, a tolvajok leginkább a telefonra támaszkodnak, hogy pénzt vagy érzékeny adatot szedjenek ki a gyanútlan felhasználókból.

Egy friss vizsgálatban 50 milliárd telefonhívást elemeztek a nagy mobiltársaságoknak hívásazonosító és -blokkoló szolgáltatást nyújtó First Orion segítségével, és arra jutottak, hogy 2018 elején már a hívások 30 százalékát indították csaló szándékkal. A növekedés megdöbbentő, 2017 elején ugyanis még csak 4 százalék volt ez az arány.

Az emelkedés részben annak tulajdonítható, hogy a módszer működik: a helyi előhívószámok használata a jelek szerint hatékonyan győzi meg a hívást fogadót, hogy valaki a közelből keresi őket. Nem meglepő módon a csalók fő célcsoportja az idősebbek közül kerül ki, az 50 és 70 év közöttiek jelentették be a legtöbb esetet tavaly a fogyasztóvédelemmel is foglalkozó Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC).

A First Orion előrejelzése szerint a mobiltelefonokra érkező csaló hívások számra tovább nő majd, jövőre csaknem az összes hívás felét indítják majd rossz szándékkal.

Az átverős hívások első számú várható következményét maga Gavin Macomber, a First Orion marketingért felelős alelnöke osztotta meg a nyilvánossággal: még kevesebben fogják felvenni a telefonjukat. Számos amúgy szabályszerű, de robotok által kezdeményezett hívás sem ér amiatt célba (például gyógyszertárakból, orvosi rendelőkből vagy iskolákból), hogy az ügyfél nem kíván végighallgatni még egy csaló telefont.

Nemcsak bosszantó, de sok kárt is okoz

Ráadásul a csaló hívások nem csak bosszantóak: tavaly összesen 332 millió dollárt csaltak ki a hiszékeny ügyfelektől, átverésenként átlag 700 dollárt. Az FTC-nek bejelentett összes csalás majdnem 70 százalékát követték el telefonon keresztül, összesen 558 ezer hívásról volt szó 2017-ben. Ehhez képest azok az esetek, ahol a csaló emailben jelentkezett be, az összes ügy mindössze 9 százalékát tették ki.

Egy 63 éves asszony a New York Timesnak azt mondta, annyi idegesítő robottelefont kapott, gyakran hamis számokról, hogy lecserélte évek óta használt mobilszámát. „Nem tudtam előre eldönteni, hogy vajon ügyfél keres-e, akinek a hívását vártam, és rendszerint olyan emberek jelentkeztek be, akik bemutatkozás helyett lehengerlő szóáradatba kezdtek arról, hogy miért kellene átalakítanom a hiteleimet vagy átnyergelnem egy jobb egészségbiztosításra.”

Egyes csalási módszerek szilárdan tartják magukat, így például gyakori, hogy a hívó az adóhivatal (IRS) emberének adja ki magát. Az automatikus tárcsázásnak hála az sem szokatlan, hogy ugyanazt az embert naponta többször is felhívják, különösen az adóbevallás időszakában. Júliusban indiai call-centerek húsz munkatársát ítélték el, miután több mint négy év alatt 15 ezer amerikaitól csaltak ki több százmillió dollárt ezzel a módszerrel.

Az indiai leszámolás kissé ugyan visszavetette az ál-adóellenőrök aktivitását, de más módszerek továbbra is virágzanak. Karácsonykor népszerűek a kamu jótékonysági ügyek és képeslapküldő szolgáltatások, nem létező termékekkel kereskedő webszájtok, sőt még a Télapó nevében is próbálnak adatokat szerezni a hívott féltől.

Egy cégtulajdonos, 96 millió hívás

Az AARP időseket segítő szervezet csalásszakértője, Amy Nofziger szerint a csalók hol a hívott fél érdeklődésére, hol pedig a félelmükre appellálnak. A szakértő egyik kedvence, amikor a hívó megvádolja a kiszemelt idős embert valami törvényszegéssel, majd az illető társadalombiztosítási számát követeli, hogy letilthassa az ellátásait. Ahogy beáll a tél, egyre gyakrabban fordul elő, hogy a telefonálók azt olvassák az áldozatok fejére, hogy túl sok áramot fogyasztottak, ezért büntetést kell fizetniük. Az Exelon Corporation nevű nagy energiaszolgáltató már a számlákon figyelmeztet a csalókra. Az Exelon ügyfelei körében 2015-höz képest megháromszorozódott tavaly a hasonló kísérletek száma.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) tavaly májusban rekordösszegre, 120 millió dollárra bírságolt egy miami illetőségű férfit, Adrian Abramovichot, akinek a cégei három hónap alatt 96 millió megtévesztő telefonhívást kezdeményeztek, time-share rendszerű nyaralókat, illetve utazási ajánlatokat tukmálva az ügyfelekre. Abramovich tagadta bűnösségét.

Az FCC arra sürgeti a szolgáltatókat, hogy alakítsanak ki olyan hívásazonosítási rendszert, amely garantálja, hogy a hívó számát nem illetéktelenül használják. Ha a szolgáltatók 2019-re nem teszik meg a szükséges intézkedéseket, „majd mi megtesszük” – ígérte novemberben Ajit Pai, a bizottság elnöke.

Segíthetnek a hívásblokkoló appok is, mint például a RoboKiller vagy a TrueCaller, bár a First Orion alelnöke szerint ezek csak tüneti kezelést nyújtanak. Macomber szerint az ügyfelek akkor járnak a legjobban, ha a szolgáltatójuk által felkínált hívásvédelmi eszközökkel élnek.

Grant Castle, a T-Mobile alelnöke szerint is csak akkor lehet megállítani a nyomuló csalókat, ha egyszerre lép az iparág. Az FCC által szorgalmazott hívásazonosító rendszer például megjelenítené, honnan indították a hívást, emellett zöld pipával is jelezné, ha egy hívás ellenőrizett helyről érkezik, és ez már jelentős lépés lenne az átverések visszaszorításának irányába.