Hogyan jelelnéd el, hogy DNS? Így nézhet ki az új, egységes tudományos jelnyelv

2018.12.12. · tudomány

Lorne Farovitch a Rochesteri Egyetemen PhD-zik transzlációs biogyógyászati szakon, vagyis azon dolgozik, hogy a legfrissebb kutatási eredmények minél előbb beépüljenek a valódi betegellátásba. Lorne Farovitch emellett siket, vagyis az amerikai jelnyelv (ASL) az elsődlegesen használt nyelve.

Az ASL használata nem is jelent neki problémát a mindennapi életben, de a tudományos világban számos hátránnyal jár. Legújabb kutatásában például az anaplazmózis nevű, esetenként a halálos kimenetelű fertőzést terjesztő, kullancsokban élő baktériumokkal foglalkozik, melyek neve: Anaplasma phagocytophilum. Ilyen részletekre természetesen már nem terjed ki az ASL szókincse, ezért a tudományban dolgozó hallássérültek kénytelenek új jeleket kitalálni.

Farovitch tíz éve tapasztalja a hiányos jelnyelv okozta hátrányokat, 5 év alapkézés és 3 év mesterképzés után most tölti a harmadik évét a PhD-jével. Már az elején bajban volt a szakzsargonnal, a tíz év alatt pedig rengeteg új felfedezés is született a munkáját érintő tudományos területeken, és ezzel a tempóval a saját nyelv- és mondattannal és szókinccsel rendelkező ASL nem igazán tud mit kezdeni.

photo_camera A DNS új jele az amerikai jelnyelvben Fotó: The Verge

Ha egy szónak nincs jelnyelvi megfelelője, egy lehetőség marad: betűnként eljelelni. Ha viszont sok ilyen fordul elő, ami tudományos órákon, előadásokon simán megeshet, szinte lehetetlenné válik a kommunikáció – úgy kell elképzelni, mintha élő szóban betűzve mondanánk minden tizedik szót.

Farovitch két olyan kezdeményezésben (ASLCORE, ASL Clear) is részt vesz, amelyben a STEM területek (tudomány, technológia, műszaki tudományok, matematika) siket szakértői új, egységes jeleket igyekszenek kitalálni szakterületeiken belül. Geoff Poor jelnyelvprofesszor szerint a legnagyobb probléma, hogy különböző iskolák különböző jeleket használnak szakkifejezésekre, de akár még iskolán belül, tanáronként is változhatnak a jelek. Ezért az elmúlt éveket azzal töltötte, hogy az USA különböző intézeteiben összegyűjtötte a használt jeleket, hogy ezeket majd egy egységes videoszótár formájában tárja a nyelvhasználók elé.

A jelenségről és Farovitch munkásságáról a Verge készített tanulságos videót, amelyből az is kiderül, milyen módszerekkel a legegyszerűbb jelnyelvi kifejezésmódot találni olyan szavakra, mint az atom, a DNS, a makrofág vagy az áttét:

link Forrás