VIDEÓN a decemberi Qubit Live néhány legklasszabb mozzanata

A múlt héten megtartottuk a robotika és a nyelvészet románca által ihletett Qubit Live #1 estünket, a teltházas sikerről már közöltünk egy olvasmányos beszámolót Vajna Tamástól. Az alábbi videós jegyzetében Rádi Gábor kollégánk a Duna-parti esemény frissességét, dinamikáját igyekezett megragadni a maga eszközeivel.

Az A38 hajón rendezett futurista szeánszon a gyerekek fényrajzoltak és ledprogramoztak a Biolum csapatával, fellépett Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója, a Morphologic alapítója, Széchenyi-díjas egyetemi tanár; Babarczy Anna, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének és a Kísérleti Pragmatika Kutatócsoportjának vezetője; Miklósi Ádám, az ELTE Biológiai Intézetének és az Etológia Tanszékének vezetője; Tanos Áron, a Robotépítők Magyarországi Közösségének alapítója, valamint barátja, Pepper, a robot. Év embere díjjal jutalmaztuk Vas Alexa Zsófiát, a fiatal esztergomi hardverfejlesztőt, robotkar-készítőt, a Nők a Tudományban Egyesület diáknagykövetét. Az est zenés-beszélgetős afterba torkollott a Floralili's Bootleg Liquors közreműködésével.  

Köszönjük nektek!

Kecskefej

Csak nézte, ahogy a húszéves kisfia ott áll teljes harci díszben, vérivó koponyára festett pofával, majd kinövöd ezt is, kicsim, mint a többi hülyeséget.

Az ember veszélyezteti a csimpánzok kultúráját

Az eddig is világos volt, hogy az ember túlszaporodása nem tesz jót a főemlősöknek, de arról most sikerült elegendő adatot szerezni, hogy az emberi közelség elszürkíti a csimpánzok csoportspecifikus viselkedését is. Egyre több érv szól amellett, hogy a természetvédelem a fajok kulturális viselkedését is figyelembe vegye.