Gigantikus szarvasgombát találtak Baranyában

2018.12.19. · tudomány

Baranya megye egyik erdejében talált rá a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. gombásza arra az isztriai szarvasgombára (Tuber magnatum), ami 1040 grammjával messze a legnagyobb példány, amit Magyarországon találtak. Az előző rekordot egy 2016-ban megtalált, 600 grammos gomba tartotta.

Az isztriai szarvasgombát még mindig a világ legdrágább gombafajaként tartják számon, bár a Wall Street Journal szerint az ára jelentősen csökkent a tavalyihoz képest, mivel az észak-olasz szarvasgomba-mennyországnak számító Alba városára hulló bőséges esőknek köszönhetően rekordnagyságú termés volt.

photo_camera Fotó: Agrárminisztérium

Az olasz Nemzeti Szarvasgomba-tudományi Intézet számításai szerint az isztriai szarvasgomba 2018-as átlagára 2250 dollár (körülbelül 635 ezer forint) körül mozog kilónként, míg 2017-ben ez 5000 dollár (1 millió 415 ezer forint) magasságában volt, vagyis kevesebb mint a felére csökkent az ára.

Az agrárminisztérium tájékoztatása szerint „a hosszú és meleg nyár a jelek szerint kedvezően hatott a mediterrán térségben elterjedtebb isztriai szarvasgomba számára, melynek első példányait 1998-ban találták meg hazánkban, és azóta is ritkaságnak számít”.

photo_camera Fotó: Agrárminisztérium

A korábbi rekordtartót egyébként a budapesti Fővám téri Vásárcsarnokban meg is lehet tekinteni, ahogy az abszolút magyar szarvasgombarekord címvédőjét, a 2014-ben talált, 1280 grammos nyári szarvasgombát is meg lehet nézni a Mezőgazdasági Múzeumban.

A világ legnagyobb isztriai szarvasgombáját szintén 2014-ben találták: az 1,89 kilogrammos példányt a New York-i Sotheby's aukciósház árverésén egy tajvani vásárló happolta el, potom 61 ezer dollárért.