Vészesen zülleni kezdtek az amerikai nemzeti parkok, amelyeket lassan két hete nem finanszíroz az állam

Káoszt okoz az Egyesült Államok közkedvelt nemzeti parkjaiban az amerikai kormányzati intézmények részleges bezárása. (Az úgynevezett government shutdown akkor áll elő az USA-ban, ha a törvényhozás vagy az elnök nem fogadja el, illetve írja alá a szövetségi szervek finanszírozásáról szóló határozatot, így a kormányzati intézmények finanszírozását egy időre felfüggesztik. Történt ilyen Barack Obama elnöksége idején is.)

A december 21-én éjfélkor elrendelt government shutdown következményeként a szövetségi hivatalok alkalmazottainak nagy részét kényszerszabadságra küldték. Így történt ez a nyugati államokban működő nemzeti parkokban is, amelyek nyitva tartanak ugyan, de a szokásosnál jóval kevesebb alkalmazott őrzi bennük a rendet. Mivel sok helyen belépti díjat sem szednek, a karácsonyi szünetben sokan felkeresték a parkokat, a Yosemite nemzeti parkba például tömött sorokban érkezek a kocsik. A bezárás 12. napjára meg is lett az eredmény: emberi ürülékről, szeméthalmokról, autómentes területekre behajtó járművekről, jó sátorhelyekért marakodó vendégekről szólnak a beszámolók.

Magyar szemmel azért még nem tűnik olyan rémisztőnek az állapot, amit a helyszíni képek rögzítenek:

A kaliforniai Joshua Tree nemzeti parkban szerdától fel is függesztették a kempingezést, a Yosemite-ben pedig lezárták a túlzsúfolt látványosságokat, illetve azokat a sátorhelyeket, ahol nem túl szoros a hivatalos ellenőrzés, mert már annyi szemét és mocsok gyűlt fel.

A Yosemite-völgyben négy éve dolgozó Dakota Snider elkseresítőnek nevezte a helyzetet. „Mióta itt élek, nem láttam még ennyi szemetet és emberi hulladékot, és a szabályok ilyen szintű semmibe vételét” – mondta.

A korábbi government shutdownokhoz képest a mostaniban az az új elem, hogy ezúttal úgy döntött a kormány, a parkok nyitva maradnak, csak a személyzetből lesznek ott kevesebben – mondta John Garder, a Szövetség a Nemzeti Parkok Megőrzéséért (NPCA) nevű nonprofit szervezet pénzügyi vezetője. A szervezetnél attól tartanak, hogy a magukra hagyott parkokban helyrehozhatatlan károk keletkeznek úgy a természetben, mint a kulturálisan jelentős épített emlékekben, és attól félnek, az általános züllés a látogatók testi épségét is veszélyezteti.

A Joshua Tree park főfelügyelője, David Smith hangsúlyozta, hogy a látogatók többsége a shutdown idején is tiszteletben tartja a szabályokat, vannak azonban néhányan, akik a felügyelet hiányát arra használják fel, hogy illegális off-road körutakat tegyenek az erdőben, vagy más módon pusztítsák a természetet (amellett, hogy a szabadban könnyítenek magukon).

Ahogy a fenti videóban is látható, a Joshua Tree környékén megjelentek az önkéntesek: teherautókkal hordják el az összegyűlt hulladékot, és takarítják a még nyitva tartó vécéket. A gejzírjeiről híres Yellowstone Nemzeti Parkban is néhány, a parkba utakat szervező magáncég vette át az állam szerepét, így most ők tisztítják meg az ösvényeket, szedik össze a szemetet, illetve cserélik a vécépapírt.

Kapcsolódó cikk a Qubiten: