Ész Ventura: Mit ér egy majomfej?

Lezárult a tavalyi pontverseny, de nézzük, mik is voltak az esélyek. Voltak olyanok is, akik elküldték a megoldásukat, de nem kívántak a Dicsőségfalon szerepelni, és így a sorsolásban sem vettek részt. Az alábbi feladványban arra keressük a választ, hogy mi lett volna, ha beküldi valaki a megoldását, aki nem tette.

41. feladvány: Pontversenyesélyek

A tavalyi kreatív pontverseny sorsolási eljárását pontosan leírtuk a nyereményhirdetésnél. 937 majomfejet osztottunk ki az év során, és egymástól függetlenül három díjat sorsoltunk ki úgy, hogy egyenletes eloszlással sorsoltunk három számot 1-től 937-ig. Elvileg ugyanaz a szám többször is kijöhetett volna, vagy egy megoldó több megoldása ill. majomfeje jogán is juthatott volna díjhoz, de szerencsére három különböző ember kapott végül díjat. 

Mármost az a kérdés, ha a többiek majomfejeinek száma változatlan maradt volna, de valaki beküldte volna a megoldásait, akkor mekkora esélye lett volna nyerni legalább egy díjat a kreatív pontversenyben? Konkrétan mekkora lett volna az esélye nyereményre, ha csak egy majomfejet kap, és mekkora a maximális esély, amit elérhetett volna ez év során a kreatív pontversenyben?

Vigyázat: a 28-as elvevős gyufafeladvány ki lett véve a versenyből és ott különdíjat osztottunk!

Nehézségi szint:

A megfejtést az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást beküldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást küldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében, kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: január 20. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész

Frissítés: MEGOLDÁS