A várható időjárás Brazíliában: derült, helyenként pókzápor várható

2019.01.15. · tudomány

Ismét pókeső színesítette a brazíliai kisváros, Espírito Santo do Dourado életét. Ez a helyi lakosok szerint nem is akkora csoda: meleg, párás napokon már számítanak is rá, ennek ellenére azért volt, akit meglepett a dolog. Jercina Martinelli helyi illetőségű nagymama szerint futó pókzáporokra leginkább alkonyatkor lehet számítani, ilyenkor valójában a pókok a vadászat egy sajátos formáját művelik: egy hatalmas közös hálóról lógva próbálnak rovarokat fogni. Adalberto dos Santos biológusprofesszor szerint ezzel amellett, hogy a frászt hozzák az arachnofóbiásokra, igen hatékonyan kordában tartják a környék szúnyogpopulációját.

A Parawixia bistriata fajhoz tartozó pókok csípése egyébként emberre nem veszélyes, sőt egyes vizsgálatok szerint a mérgüknek akár még komoly orvosi haszna is lehet – igaz, nem feltétlenül abban az esetben, ha a rémült pók az ember nyakába esik. A Parawixia bistriata azon kevés pókfaj közé tartozik, amelynek már kielemezték a mérgét, és úgy tűnik, hogy sokat ígérő idegvédő gyógyszert lehet előállítani belőle.

link Forrás

Ezek a keresztespókfélék egyébként is érdekesek: míg a legtöbb pókfaj eléggé magának való, a Parawixia bistriata ebben is különlegesnek számít. Ez az egyetlen ismert keresztespókféle ugyanis, amely közösségi életet él, egyedei közös helyen húzzák meg magukat napközben, és közösen is vadásznak. Egy-egy ilyen közösségbe átlagosan 168 pók tartozik, bár ez az élőhelytől is függ. A pókok kommunikálnak is egymással: ugyan közösen vonulnak vissza, de a hálóikon azért nem közösködnek, ha egy idegen téved egy-egy egyed saját „szobájába”, a pók ugrándozni kezd a fonálon, ezzel pedig csaknem mindig sikerül konfliktus nélkül elsimítani az ügyeket (az esetek 93 százalékában legalábbis békésen rendeződtek a nézeteltérések).

A mostanihoz hasonló pókesőre legutóbb 2013-ban került sor, a világ arachnofóbiásai ezután pár évre megnyugodhattak, az időjárás mostanra alakult úgy, hogy megismétlődhetett a jelenség. A fákhoz, bokrokhoz, adott esetben villanypóznákhoz rögzített háló akár négy méter széles is lehet, a keresztespókok pedig akár kisebb madarakat is képesek elejteni.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás