Többé nem kapni polipot az Oxfordi Egyetem egyik college-ában

2019.01.18. · tudomány

Nem kerül többé terítékre polip az Oxfordi Egyetem Somerville college-ában, pedig múlt szeptemberben még az volt az előétel az elsőévesek köszöntő vacsoráján. A tiltást Jan Royall bárónő, az intézmény vezetője rendelte el annak a törekvésnek a jegyében, hogy az egyetemet minél inkább megnyissák a szerényebb vagyoni helyzetű családokból érkező diákok előtt.

A bárónőnél, aki korábban a Munkáspárt színeiben politizált a brit parlament felsőházában, egy elsőéves tett panaszt a menü miatt, Royall pedig azonnal intézkedett is, felszólítva a menza személyzetét, hogy cseréljék le a polipot valami kevésbé különleges fogásra.

Royall kijelentette: szeretné megváltoztatni a college kultúráját, hogy mindenki úgy érezze, szívesen fogadják ott. „Máris szoros együttműködésben dolgozunk iskolákkal, de biztosra veszem, tudunk még tenni azért, hogy olyan tanárhálózatot építsünk, amely arra bátorítja az erős jelölteket, hogy felvételizzenek, és különösen azokat, akik hátrányosabb helyzetből érkeznek” – írta az intézmény honlapján futó blogján.

Ez is a Somerville kollégium, 1993-ban. Így tiltakoztak a hallgatók, amikor a kollégiumi kormányzók javasolták, hogy 114 év után engedjenek be férfi diákokat is a kollégium falai közé.
photo_camera Ez is a Somerville college, 1993-ban. Így tiltakoztak a hallgatók, amikor a kormányzók javasolták, hogy 114 év után engedjenek be férfi diákokat is az intézmény falai közé. Fotó: STR/AFP

A diákok egy része üdvözölte a döntést, míg mások tessék-lássék intézkedésnek látták a polip likvidálását a menzáról. Egy hallgató úgy fogalmazott, hogy a lépés inkább csak jelképes nyitás a hátrányos helyzetű jelentkezők irányába, ráadásul azt sugallja, hogy „a polip és egyéb hasonló fogások nem valók a hátrányos helyzetűeknek, csak a kevés kiváltságosnak”. Joe Inwood, az Oxfordi Egyetem diákszakszervezetének elnöke azonban üdvözölte az intézkedést, mondván, jó, hogy odafigyelnek a hallgatói visszajelzésekre, és nyitottabbá teszik a college-ot.

Az 1879-ben alakult Somerville Oxford egyik első női college-a volt, a skót matematikusról, Mary Somerville-ről nevezték el. Az egyetemnek további 37 college-a van.

Annyi biztos, hogy a polipok számára ma egy kicsit szebb lett a világ.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek:

link Forrás
link Forrás