80 millió felett kaszáltak Babosék az Australian Openen

2019.01.25. · gazdaság

Több mint 400 ezer dollárt, átszámítva 80 millió forintot keresett összesen a két magyar topteniszező, Babos Tímea és Fucsovics Márton Melbourne-ben, az év első Grand Slam-tornáján, az Australian Openen. A párosban döntős Babos egy hajszálra van a 6 millió dolláros bevételtől karrierje alatt, most is meglehetett volna ez, ha nincs a pénteki döntő.

Babos Tímea adogat az amerikai Sloane Stephens elleni mérkőzésen Melbourne-ben (2019. január 16.)
photo_camera Babos Tímea adogat az amerikai Sloane Stephens elleni mérkőzésen Melbourne-ben (2019. január 16.) Fotó: PETER PARKS/AFP

Az Australian Openen vasárnapig összesen 62,5 millió ausztrál dollárt, mintegy 12,5 milliárd forintot osztanak szét a teniszezők között. Az eseményvégéhez közeledve magyarok már nincsenek versenyben, a hétvégére az egyéni döntők maradnak még, melyeken egyenként 4,1 millió dollár a győztes jutalma.

Fucsovics Márton a horvát Borna Coric elleni mérkőzésen Melbourne-ben (2019. január 17.)
photo_camera Fucsovics Márton a horvát Borna Coric elleni mérkőzésen Melbourne-ben (2019. január 17.) Fotó: WILLIAM WEST/AFP

A magyar versenyzők egyéniben a második körben véreztek el, Babos Tímea és Fucsovics Márton számára is az jelentette a végállomást. Az AusOpen honlapján található táblázat szerint az 105 ezer dollárt, mintegy 21 millió forintot jelent mindegyiküknek. Emellett a két magyar vegyes párosban szintén a második körben veszített, ez 11 500 dollárt ért nekik, ami igazságosan elosztva 5750 dollárt jelent fejenként. Így Fucsovics Márton összesen kicsit több mint 110 ezer ausztrál dollárral hagyta ott Melbourne-t, ez átszámítva 22 millió forintot jelent.

A döntő már nem jött össze

Babos Tímea az egyéni és a vegyes páros mellett női párosban is indult, sőt ott voltak a legjobbak az esélyei, hiszen a páros világranglistán a harmadik helyen áll. Végül a francia Kristina Mladenovic oldalán a péntek hajnali döntőben véreztek el. Így is 375 ezer dollárt kapnak a díjalapból, győzelem esetén ez 750 ezer lett volna. Ebből a pénzdíjból 187 500 dollár illeti Babost igazságosan osztozva. Így a legmagasabban rangsorolt magyar női teniszező összesen 298 250 ausztrál dollárt, közel 60 millió forintot zsebelhetett be az év első komoly tornáján. Vagyis Babos és Fucsovics közösen kicsit több mint 400 ezer ausztrál dollárt hozhatnak haza.

A mostani pénzdíjjal egyébként Babos Tímea egy lépésre van a 6 millió amerikai dolláros karrierbevételtől. Az Autralian Opent a magyar versenyző 5,704 milliós összesített pénzdíjjal kezdte, most a megnyert közel 300 ezer ausztrál dollár amerikai devizára váltva 212 ezer dollárt jelent, vagyis elvileg 5,9 millió felett jár Babos. Ha az év további versenyein hasonló teljesítményt nyújt, akkor nem okoz majd gondot a 6 milliós határ megugrása sem. Fucsovics Márton 1,78 milliós díjjal kezdte az AusOpent, vagyis a most megkeresett 79 ezer amerikai dollárral tett még egy lépést a 2 milliós határ felé.