73 év után kért bocsánatot George Orwelltől az írását cenzúrázó British Council

A leginkább disztópiáiról (Állatfarm, 1984) ismert George Orwell több írásáról el lehetne képzelni, hogy kinézte volna magának a cenzúra, de mégis egy olyan írása akadt fenn a rostán, amit kevesen ismerhetnek: a Brit Konyhaművészet (British Cookery). A cenzúrázó szervezet végül most, 73 évvel később bocsánatot kért a 69 éve elhunyt írótól.

Felkérték, hogy ételről írjon – visszautasították, mert ételről írt

Egy évvel az Állatfarm megjelenése után, 1946-ban az angol kultúra és oktatás nemzetközi népszerűsítéséért felelős intézet, a British Council kérte fel Orwellt, hogy írjon egy esszét a brit étrendről, amolyan országimázs-építő célzattal. Orwell elvállalta a feladatot, majd – a teakultúra és a reggelizés éltetése mellett – olyanokat írt, hogy a brit étrend „egyszerű, egészen tartalmas, már-már barbárnak is nevezhető”.

A British Council azonban végül úgy döntött, hogy nem jelenteti meg az esszét, azzal az indokkal, hogy nem túl szerencsés egy étkezésről szóló írással terhelni a nyilvánosságot a második világháborút követő élelmiszer-korlátozások közepette.

Alasdair Donaldson, a British Council vezető elemzője a BBC-nek elmondta, hogy „úgy tűnik, a szervezet akkoriban elég sótlan és kockázatkerülő volt”, így több mint hetven évvel később örömmel kérnek elnézést a 20. század egyik legnagyobb brit politikai írójától, és egyben meg is jelentetik a visszavont esszét, az elutasító levéllel együtt.

George Orwell 1943-ban a BBC stúdiójábanFotó: leemage

Rossz recept!

Nagy port kavart az esszéhez csatolt narancslekvárreceptje is, amit a brit reggeli koronájának tartott: 2-2 szem sevillai narancshoz, édesnarancshoz és citromhoz 4,5 liter vizet és 3,6 kilogramm cukrot javasolt. Erre egyetlen rövid jegyzetet kapott a szerkesztőtől: „Rossz recept! Túl sok cukor és víz.”

A kávé-tea vitát is egyszerűen lerendezte: a kávéra perverzióként tekintenek a britek, reggelihez teát illik inni, viszont mindenki túlzottan kritikus egymás teakészítési szokásaival szemben. De Orwell más ételekbe is bátran beleszállt: az országban kedvelt főtt káposztát ehetetlennek minősítette, a karfiolt vagy a tököt pedig szerinte addig főzik a britek, amíg egy ízetlen fehér massza nem lesz belőlük.

George Orwell Brit Konyhaművészet című esszéjét ide kattintva lehet elolvasni, természetesen angolul.

Holdra szállás? Milyen Holdra szállás?

Ötven éve járt először, és eddig utoljára ember a Holdon – vagy legalábbis a NASA ezt akarja elhitetni velünk. Buzz Aldrin a konspirációs teóriák szerint nem is lépett a Holdra, helyette homárt zabált egy Las Vegas-i hotelben. Az oroszok 57 százaléka máig azt gondolja, hogy az amerikaiak Holdra szállása hatalmas kamu volt csupán.

Fejfürtök

Jelen gyors üzembe helyezési útmutató segítségével pár percen belül már a zenetörténet legjelentősebb előadóinak száz százalékosan autentikus, az eredetivel tökéletesen megegyező énekét élvezheti a nappalijában.