Terjed a kanyaró Amerikában, a fiatalok már stikában oltatják magukat

2019.02.12. · tudomány

Mióta létezik oltás, létezik oltásellenesség is: a vakcina elleni érvek között bármi szerepelhet az egyébként egészséges gyerek megszúrása elleni averziótól egészen odáig, hogy a védőoltás miatt egész életében meg fogják figyelni az embert a gyíkemberek.

Edmund Massey tiszteletes már 1772-ben összefoglalta, hogy mi a legnagyobb baj az oltással: az, hogy az ördögtől való, és van, aki ezt a mai napig elfogadja. A szkeptikusokat természetesen a legtöbb esetben a lehetséges mellékhatásoktól való félelem riasztja vissza – a kanyaróba viszont például bele is lehet halni. Azok között ugyanakkor, akik megkapták az oltást és az utánoltást is, 97 százalék ellenálló marad a betegséggel szemben.

Nem okoz autizmust

A kanyaró ellen 1963 óta hozzáférhető a védőoltás, és bár mindig akadtak, akik tiltakoztak ellene, a mozgalom 1998-ban, Andrew Wakefield brit orvos egy publikációjával kapott igazán szárnyakat. Wakefield ebben azt állította, hogy az MMR-oltás során a vérbe juttatott legyengített kanyaróvírus először is bélgyulladást idéz elő, majd ennek következtében olyan fehérjéket juttat az agyba, amelyek hatására autizmus alakulhat ki a beoltott gyerekeknél.

A tanulmány a Lancet-ban jelent meg, de 2009-ben vissza is vonták, ugyanekkor Wakefieldtől elvették az orvosi engedélyét és kirúgták az orvosi kamarából is – egyrészt azért, mert nem használt kontrollcsoportot, másrészt, mint később kiderült, ez mindegy is volt, mert a kutatásban vizsgált gyerekek leleteit is meghamisította. A kutató természetesen azóta arra hivatkozik, hogy a nemzetközi gyógyszerlobbi akarja elnémítani – miközben a vádakhoz az is hozzátartozik, hogy Wakefield anyagi haszonszerzés reményében közölt hamis adatokat a cikkeiben.

Mint az lenni szokott, az eredeti hír nagyobb hatású volt, mint a későbbi helyreigazítások: Wakefield oltásellenes tevékenységének volt köszönhető a 2008-as és 2009-es brit, illetve amerikai és kanadai kanyarójárvány is, illetve az is, hogy az Egyesült Államokban idén is több mint száz esetről érkezett bejelentés.

photo_camera Andrew Wakefield, az autizmussal riogató doktor és Brian Deer oknyomozó újságíró Fotó: SHAUN CURRY/AFP

A helyzet az USA északnyugati államában, Washingtonban a legsúlyosabb: az egész országban az év eleje óta regisztrált 101 esetből 55 ott fordult elő, és szinte minden esetben olyan gyerekek kapták el a kanyarót, akiknek szülei nem adatták be az oltást. A kanyaró ellen az oltás hatékony, de ha már megtörtént a baj, a kezelés nem olyan egyszerű, a betegség pedig súlyos szövődményeket is okozhat. A kanyaró újbóli felbukkanása viszont arra indította a szkeptikusokat, illetve az oltásellenes szülők gyermekeit, hogy mégis beadassák maguknak a vakcinát.

Van, aki titokban kér oltást

A riadalom érthető: a WHO adatai szerint 2017-ben a betegség 110 000 halálos áldozatot szedett világszerte, becslések szerint pedig az oltás elterjedésével 2000 óta 21,1 millió halálesetet sikerült meggátolni. Míg 2000-ben az öt év alatti gyerekek 72 százalékát oltották be, 2017-ben ez az arány már 85 százalékra emelkedett – ezzel a trenddel mennek szembe azok, akik vallási vagy egyéb okokra hivatkozva nem hajlandóak beadatni az oltást.

link Forrás

A Washington állambeli óvodások negyede oltatlan, így hiába tűnik viszonylag kevésnek az államban feljegyzett 55 megbetegedés, a szakemberek a kanyaró további terjedésétől tartanak. Akadnak, akik a járvány fenyegetése ellenére sem hisznek az oltásban, és azt állítják, hogy az A-vitamin megold minden problémát. Erre az állam egészségügyi hivatala közleményben reagált, amelyben leszögezte, hogy a kanyaró ellen nem a vitamin, hanem az oldás jelent megoldást.

Vannak olyanok is, akik komolyan vették a figyelmeztetést: míg 2018 januárjában mindössze 530 kanyaróoltást adtak be Washingtonban, idén már háromezernél is többet, emellett pedig van, aki kiskorúként a szülei beleegyezése nélkül is szeretne hozzájutni a vakcinához. Washingtonban erre van is mód: amennyiben az orvos úgy ítéli meg, hogy a páciens annak ellenére megérti, milyen előnyökkel és kockázatokkal jár az oltás beadatása, hogy még nem múlt el 18 éves, és nem rendelkezik szülői vagy gondviselői beleegyezéssel, beadhatja neki az injekciót. Azt, hogy ez milyen széles körben elterjedt probléma, a WHO egy javaslata is jól mutatja: ez hatéves korra szállítaná le az orvosi ügyekhez szükséges beleegyezési korhatárt, így akár tizenkét évesen is dönthetne úgy valaki, hogy hiába ellenzi a család, ő mégis beadatná magának az oltást.

Nyájimmunitás

Az, hogy be van-e oltva valaki, természetesen nemcsak a saját egészségét érinti: a kanyaróhoz hasonló fertőző betegségek esetében fontos a nyájimmunitás kialakítása is. Ez azt jelenti, hogy a közösség 96-99 százalékának immunisnak kell lennie a kórra ahhoz, hogy meggátolják a járvány kitörését. Magyarországon kötelező a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő elleni védőoltás, ez azonban nem mindenhol van így: Nagy-Britanniában is csak fontolóra vették a kötelező oltások bevezetését, ugyanis akadt olyan londoni kerület, ahol az oltottsági arány a 60 százalékot sem érte el. A vakcinát visszautasítók 16 százaléka éppen Wakefield kutatásaira hivatkozva nem kért az oltásból, ugyanennyien pedig más, nem tisztázott mellékhatásoktól tartottak.