17 csodás kétszemélyes játék Valentin-napra, a Qubit ajánlásával

2019.02.13. · majom

Közeleg a Valentin-nap, itt az ideje beszerezni egy jó kétszemélyes társasjátékot, vagy ajándékba venni egyet. Természetesen nem gondoljuk, hogy ajánlónk nélkül ne tudnátok kiválóan eltölteni kettesben az időt, de előjátéknak azért csak nyugodtan próbáljatok ki valamit az alábbi játékok közül, ígérjük, nem fog csalódás érni titeket. 

Nagyon sok társasjátékra ráírják, hogy két főtől játszaható, de sokszor csak több játékos esetén igazán jó élmény a játék. Szeretnénk, ha nem futnátok bele ilyen kellemetlenségbe, hiszen nagyon sokan keresnek manapság két személyes játékokat otthonra. Az alábbi listában szereplő játékokat mind teszteltük két fővel, többet közülük kimondottan erre tervezték. Csak a legjobbakat ajánljuk, köztük több díjnyertes játékot is.


Arborétum

photo_camera Arboretum (kiadó: VAGABUND) Fotó: Gáspár Merse Előd

Ha Valentin-napra valami szépet szeretnétek a párotoknak, az Arboretum nevű kártyajáték egy kiváló választás: már a doboza is gyönyörű. Mi sem szemléltetheti jobban a természet szépségét, mint egy arborétum vibráló színkavalkádja, a játékosoknak pedig csak sétaútvonalakat kell tervezgetniük, kinek-kinek a saját arborétumába. No de nem is olyan könnyű a legértékesebb útvonalakat megkonstruálni! Az igazán különleges kártyamechanizmus arra kényszerít mindenkit, hogy a lerakott és kézben maradó lapokkal éppúgy foglalkozon a játék legvégéig, és még a játékostársak ügyködéseivel is. Emellett a kártyák lehelyezésének geometriája is komoly dilemmák elé állítja a játékosokat. A játék négy fővel is játszható, de két fővel valóban igazán jó, mert jobban áttekinthető, hiszen az ellenfeleket és a kártyákat folyamatosan figyelni kell. És végre egy játék, ami a globális felmelegedés ellen is tesz valamit, döntetlen esetén ugyanis a játékosoknak ültetniük kell egy-egy fát, és az a játékos győz, akinek öt év alatt a legmagasabbra nő a fája.

Szerelmes levél

photo_camera Love Letter (magyar kiadás: Delta Vision Kft) Fotó: Merse E. Gaspar

A Szerelmes levél (angolul Love Letter) néven kiadott kis kártyajáték tematikája miatt nem maradhat le a listáról. Bár abból a szempontból talán kivétel, hogy ez a játék több fővel még élvezetesebb, de azért két fővel is érdekes. Igazán különleges, hiszen mindössze 16 kártyalapból áll, de igazából az is csak nyolcféle. Nagyjából tíz perc egy parti, mégis hihetetlenül intenzív, a játékosok ugyanis körönként új szerepkártyákat húznak a már kezükben lévő mellé, de csak az egyiket tarthatják meg. Egy olyan játék, amiben csak egy lap van a kezedben? Hihetetlen, de mégis élvezetes! Minden lap különleges képességgel bír, többnyire persze egy másik lap kárára, a játékosok pedig megpróbálják őket a legjobban kihasználni. Ehhez azonban legalább sejteniük kell, hogy a többiek éppen kinek a személyazonosságával a kezükben próbálnak keresztbetenni nekik. Aki lelepleződik, az könnyen kiesik, és akkor két fő esetén vége is annak a körnek. Aki viszont bent marad, annak a levele eljut a hercegnőhöz.

Hanamikoji

photo_camera Hanamikoji (kiadó: Reflexshop) Fotó: Merse E. Gaspar

Hanamikoji Kyoto legismertebb gésa-utcája, ez a szépséges japán játék pedig a hódítás művészetéről szól, így semmiképpen sem maradhat le egy Valentin-napi listáról. A Hanamikoji kisdobozos játék, és nemcsak kompaktságában minimalista, de a mechanizmusában is, egy forduló során ugyanis csak négy akciónk van, melyek megfelelő sorrendjét nekünk kell eldöntenünk. A játék egyetlen fordulóban is megnyerhető, de előfordulhat, hogy a gésák kegyeiért szorosabb küzdelem folyik több fordulón keresztül. Bámulatos, hogy a négyféle akció variálása mennyire megdolgoztatja az agytekervényeket, miközben a játék újrajátszhatósága a messzemenőkig biztosított. A Hanamikoji nem csak a csábítás művészetéről szól: a döntések művészének is kell lenned, de csak azoknak való, akik nem őrlődnek fel, ha olyan döntést kell hozniuk, aminek folytán elveszíthetik azt, ami szívüknek legkedvesebb. A Hanamikoji 2017-ben győztes lett a Magyar Társasjátékversenyen.

The Mind - Érezz rá!

photo_camera The Mind – Érezz rá! (kiadó: Gémklub) Fotó: Gémklub

Ez a játék, ahogy a neve is mutatja, a ráérzésről szól. Számokat rakunk le, és az a közös cél, hogy a számok növekvő sorrendben kövessék egymást. Bárki bármikor folytathatja a közös sort, de nem tudhatja, hogy milyen lapok vannak a többieknél. Hagyományos módon nem szabad kommunikálni egymással, csak némán várunk, és próbáljuk megérezni, hogy mikor van itt az idő ahhoz, hogy lerakjuk a legalacsonyabb értékű lapunkat. Első olvasatra úgy tűnhet, hogy ez nem is játék, hanem valami ezoterikus marhaság, amiben azt kívánják tőlünk, hogy hatodik érzékünket használjuk, vagy lépjünk telepatikus kapcsolatba a többi játékossal. Persze ezt is megpróbálhatja az, akinek erre van affinitása, de valójában elegenedő, ha ráérzünk a többiek gondolatmenetének gyorsaságára és a reakcióidejükre. Néhány hibapont megengedett, ezért lényegében arról van szó, hogy a társaság gyorsan egymásra tud-e hangolódni, és fel tud-e venni egy közös ritmust. Sokan is lehet játszani, de két fővel is különleges élmény, amikor két ember egymásra hangolódásáról szól a játék: pároknak nemcsak érdekes, de hozzá is tehet a kapcsolatukhoz.

Az idő hullámai

photo_camera Az idő hullámai (kiadó: Gémklub) Fotó: Merse E. Gaspar

Az idő hullámairól csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Hihetetlenül csavarmányos játék, csupán 18 szép nagy kártyalap az egész, és azoknak is csak egy részét használjuk az első körben. Ha ezt hallja az ember, azt gondolja, hogy a kártyák biztos tele vannak bonyolult információkkal, többféleképpen lehet használni őket, vagy mindkét oldaluk számít, de nem. A kártyalapokon csupán két egyszerű információ van, némelyiken még annyi se. Megdöbbentő, hogy pár kártyalappal hogyan lehet ilyen komplex és élvezetes játékot kitalálni. A játék érdekes mechanikája, hogy lapot választunk, amivel a királyságunkat építjük, de minden körben kicseréljük a maradék lapokat az ellenfelünkkel (ún. draftolás). Így folyamatosan kell néznünk a saját érdekünket, figyelni a másik királyságot, és gondolkodni az ellenfél fejével, sőt a következő fordulókra is előre gondolni, amikorra megtarthatunk lapot a királyságunkból, amik a múlt ereklyéi lesznek. Az idő hullámai hihetetlenül furmányos, összefügg benne minden mindennel, mégis egyszerű, így akár gyerekek is játszhatják. 8 éves kortól ajánlják.

Patchwork

photo_camera Patchwork (kiadó: Lookout Games) Fotó: Merse E. Gaspar

A Patchwork rövid, kellemes kikapcsolódást adó páros játék. Ne rettentsen el senkit a terítőfoltozgatás és gombgyűjtögetés: ezt a tetriszes beütésű kombinálgatós játékot nem csak meglévő pároknak, de randikra is melegen ajánljuk, mert gyorsan tanulható és előkészíthető, nem túl konfrontatív, és végig fenntartja a játékosok érdeklődését és aktivitását, mert általában tényleg csak a legvége felé válik világossá, hogy ki lesz a nyertes. Különlegessége, hogy a játék legelejétől fogva teljesen nyílt, azaz nincsen semmi rejtett információ, mindkét játékos számára látható és kalkulálható minden, mégsem érzünk ingerenciát arra, hogy végtelen sokáig kalkuláljunk, elég egy-két lépésre előre gondolkodni és élvezni a foltozgatást. Már a karácsonyi ajánlónkban is jó szívvel ajánlottuk, mert kiváló játék: a Mensa Társasjátékversenyen 2015-ben fődíjas lett.

Keltis, a kártyajáték

photo_camera Keltis, a kártyajáték (kiadó: Piatnik) Fotó: Merse E. Gaspar

A Keltis egyszerű és nagyszerű kártyajáték. Csupán számkártyák vannak benne kelta dizájnnal, mégis nagyon izgalmas. Ha egyszer meghozod a döntést, hogy lefele vagy fölfele nő a sorozatod egy színből, azon már nem tudsz változtatni; ha viszont eldobsz egy fölösleges lapot, azt az ellenfél felhúzhatja a színenként külön gyűjtött dobópaklikból. Ezért aztán ebben a játékban gyakran mérlegeljük, hogy melyik is a kisebbik rossz lehetőség. Többen is játszhatják, maximum 4 főig, de ketten játszva épp olyan élvezetes, mint többen. Ráadásul egy nagyon olcsón beszerezhető játékról van szó, nem kerül többe, mint egy jó minőségű pakli kártya, és bőven megéri az árát. Az is előnye, hogy nincsen semmi extra kellék, tényleg csak kártya, egy zsebben is elférő dobozban, amit bárhová magunkkal vihetünk. Vonaton nincs elég hely hozzá, de strandlepedőn például nyugodtan játszható.

Schotten Totten

photo_camera Schotten Totten (kiadó: Reflexshop) Fotó: Merse E. Gaspar

A Schotten Totten is számkártyákon alapul, de itt kelta kavicsok helyett a skót klánok faluhatárát szegélyező kövek kapnak szerepet. 20-30 perc hosszúságú egy játék, ami végig feszültséggel és izgalommal teli. Pókeres kártyakombinációk lerakásával szerezhetjük meg a köveket, és a játék addig tart, amíg valaki nem szerez meg három egymás melleti követ, vagy öt követ bárhol. A játék érdekessége, hogy akkor is szerezhetünk követ, ha be tudjuk bizonyítani, hogy az ellenfél semmiképpen sem tudja a mi kombinációnkat ütni. Egy-egy apró taktikai húzáson sok múlhat, és akár sorozatban is megszerezhetünk köveket, de könnyen rá is fázhatunk, ha rosszul kombinálunk. Ha pedig az alap játékmódot már kiismertük, a taktikai kártyák bevonásával még érdekesebbé tehetjük a játékot, így három különböző, egyre startégiaibb jellegű módozatban is játszható.

Hacker játszma

photo_camera Hacker Játszma (kiadó: Gémklub) Fotó: Rádi Gábor

Mielőtt feltörnéd választottad számítógépét, inkább a Hacker játszmában mérjétek össze erőtöket! Nem kell hozzá számítógépes tudás, ezt a magyar fejlesztésű, pörgős taktikai játékot ajánljuk mindazoknak, akik össze tudnak adni két egyjegyű számot. A kerettörténet szerint a játékosok két rivális hackert alakítanak, akik célja, hogy három szerver megbénításával átvegyék a világuralmat, ezt pedig a jó sorrendben lerakott kártyákkal és megfeleően célzott vírusokkal lehet megtenni. A játékmechanika elég különleges, mégis nagyon egyszerű. Bámulatosan benne, hogy apró kis információmorzsákból hogyan tudsz az ellenfeled lapjairól tájékozódni, ha ugyanis ez sikerül, szinte nyert ügyed van. Ehhez a megfelelő gépeket kell megfelelő előkészítés után megfertőzni, kémkedni, és elhárítani a kémkedéseket, továbbá a látható kártyákból és lépésekből lehet következtetéseket levonni. A játékhoz tartozik egy három részből összerakható pici játéktábla és pár jelölő, amikkel együtt belefér egy kis dobozba, és tényleg kis helyen játszható.

Kritika a Qubiten:  Hackerjátszma és Sushi go! Ha van negyedórád, ezzel játssz!

Tiltott sziget

photo_camera Tiltott sziget (magyar kiadás: Reflexshop) Fotó: Gáspár Merse Előd

A kooperatív játékokat sokan nem kedvelik, talán nem is próbálták még őket soha: van, aki úgy gondolja, hogy egy játékban muszáj egyedüli győztesnek lenni. De ez nem így van, hiszen a játék lényege a problémamegoldás egy fiktív szabályrendszerű világban és a közös élmény. Ha valaki kooperatív játékot szeretne kipróbálni, a Tiltott sziget kiváló választás. Szépen kidolgozott, közepes nagyságú fém dobozban érkezik, a szabályok nagyon jól illeszkednek a történethez. A mechanika hozza a hangulatot és az élményt, miszerint egy sziget süllyed alattunk, amiről meg kell menekülni, de előtte még össze kell szedni a kincseket. Verseny az idővel, közös gondolkodás, jó kis feladvány. Újrajátszhatósága ugyanakkor nagy, hiszen minden sziget más és más. A szerzőnek, Matt Leacocknak, van még kooperatív játéka, érdemes kipróbálni a Tiltott sivatagot is, ha a Tiltott sziget tetszett. Mensa select díjnyeretes játékról van szó.

Jaipur

photo_camera Jaipur (kiadó: Gémklub) Illusztráció: Jaipur (digital app)

Jaipur rendkívül fontos kereskedelmi központ Indiában, és a város piacán temérdek különféle áru cserél gazdát. A játékosok a termények megfelelő időben való megvásárlásával és továbbadásával igyekeznek minél több pénzre szert tenni. A hat árufélén kívül vannak tevék is a pakliban, amik lényegében késleltetett jokerként segíthetnek minket abban, hogy jókor jó üzletet tudjunk lebonyolítani, a tevék ugyanis nem számítanak bele a kézben tartott lapokba, amik maximálva vannak. A Jaipur nagyon egyszerű és nagyszerű mechanikájú, élvezetes, pörgős játék, amit jó szívvel ajánlunk. Ha valaki ki szeretné próbálni, az mobiltelefonos alkalmazás formájában is megteheti, és ha tetszik a mechanizmusa, akkor megveheti az igazit, amivel nyilván sokkal jobb élmény játszani.

7 csoda párbaj

photo_camera 7 Csoda – Párbaj (kiadó: Gémklub) Fotó: Gémklub

Nem találkoztam még olyan kétfős társasjátékokat ajánló listával, amin a 7 csoda párbaj ne szerepelt volna az első tízben, így erről a listáról sem maradhat le. A szokásosnál picit komplexebb stratégiai játékról van szó, így azoknak ajánljuk, akik szeretnének egy igazán jó stratégiai játékot kipróbálni, vagy a stratégiai játékok szerelmesei, de nincs mindig alkalmuk, hogy nagy társaságot verbuváljanak össze. A 7 csoda párbaj izgalmas, folyamatosan taktikázós játék: végig egymást tartjuk szem előtt de, közben figyelni kell a pénzre, a termelésekre, az épületekre, a csodákra és a tudományra is. Mindeközben egy jelölő mozog a játékosok között, és nem szabad, hogy elérjen, mert akkor veszítesz, így a játéknak igazi párbajhangulata van. Győzni tehát nemcsak pontok szerzésével lehet, hanem katonai vagy tudományos úton is véget vethetünk a játéknak. A játék központi eleme a kártyapiramis, amely bizonyos szintjein a kártyák le vannak fordítva, hogy ne lássuk őket. Kezdetben csak a legalsó sor kártyái közül választhatunk és a kártyák részben fedik is egymást, ezért csak akkor válnak választhatóvá, illetve a lefordítottak láthatóvá, ha az alsóbb szintekről már nem takarja őket lap. A 7 csoda párbajt a BoardGamesGeek.com-on a 14. legjobb játékának és 15. legjobb stratégiai játékának van értékelve. (Mellesleg az eredeti 7 csoda, ami két fővel nem működik olyan jól, a családi kategórában a második legjobb játék a BGG szerint.)

Splendor

photo_camera Splendor (kiadó: Gémklub) Fotó: Gáspár Merse Előd

A Splendor kiváló nagyobb értékű ajándék lehet Valantin-napra, különösen, hogy az ékszerek körül forog benne minden. Ezen kívül kiváló játék, ami igényesen elkészített, látványos dobozban érkezik. Két fővel is épp olyan élvezetes, mint többel, de ketttesben játszva kicsit másképp kell gondolkodni benne, és a többiek kevésbé húzzák keresztbe számításainkat. Gyors gyűjtögetős és fejlesztős kártyajátékról van szó, némi szerencsefaktorral. Reneszánsz kereskedőt alakítunk, akik drágakőbányákat, azokhoz kapcsolódó közlekedési eszközöket és üzleteket próbálnak a legtöbb presztízspont megszerzésének reményében megvásárolni. Érdekes mechanizmus benne a kártyák tartalékolásának lehetősége. A BoardGameGeek-en családi kategóriában minden idők 15. legjobbjára értékelték.

Kwatro

photo_camera Kwatro (kiadó: Reflexshop) Fotó: Merse E. Gaspar

fémdobozos Kwatro kifejezetten kis méretű játék  – olyannyira, hogy ha szépen becsomagolod Valentin-napra, akkor lehet, hogy a párod azt hiszi, hogy meg akarod kérni a kezét. Méretéből adódóan bárhová magatokkal vihetitek, csak egy asztal kell hozzá. Aki ismeri a SET nevű játékot annak mindent elárul, ha azt mondom: a Kwatro lényegében a SET és a Scrabble házasítása, és aki szereti a SET-et, vagy kedveli az absztrakt logikai mintázatkombinációs játékokat, az mindenképpen próbálja ki. Szerencse és stratégia is van benne; a kombinációkra rá kell álljon az ember agya, ezért fejlesztő játéknak is kiváló, nem csak gyerekeknek! Két fővel is élvezetes, de többen is játszhatják. Bőven megéri az árát.

Quarto

photo_camera Quarto (kiadó: Gigamic) Fotó: puzzle.hu

A Quartót azoknak ajánljuk, akik szeretik a jó minőségű, fából készült, egy-egy elleni táblás logikai játékokat. Zseniálisan egyszerű ötleten alapszik, és egy 4x4-es tábla az egész, 16 teljesen különböző fa figurával. Minden bábunak van négy tulajdonsága (szín, forma, magasság, üregesség), minden kombináció előfordul, de nincs két egyforma bábu. Az egyik játékos a világos, a másik a sötét bábukat helyezheti fel a táblára, ahol olyan sort, oszlopot vagy átlót kell kialakítani, amiben valamely tulajdonság szerint egyezőség van. Rendkívül igényes logikai játék, amely több különböző méretben kapható. 1993-ban a Mensa Select győztese lett.

Hive

photo_camera Hive (kiadó: Gen42) Fotó: Merse E. Gaspar

A Hive-ot a sakkhoz szokták hasonlítani, de ha nem hallom mástól, nekem soha nem jutna az eszembe. Tény, hogy ebben is vannak bábuk (bogarak), amelyek mindegyikének megvan a saját lépési lehetősége. Érdekesség, hogy nincs előre meghatározott játékmező: a bábuk alakítják ki magát a pályát, amit mi építünk és változtatunk hatszögesen – csak az a lényeg, hogy mindig összefüggő legyen az kaptár. Versenyeket is szerveznek belőle, nagyon elterjedt, számítógépen is játszhattó, de az igazi kövekkel sokkal kellemsebb játszani, öröm pakolgatni őket, és egy starndszőnyegnyi területen is játszható – nem véletlen, hogy kis zsákocskában szokták árulni. Van több kiegészítő bábu is az alapkészlethez: pincebogár, katicabogár, moszkitó, amikkel érdemes az alapjátékot feldobni, mert teljesen megvariálják a játékmenetet. Akinek már van alapkészelte, annak akár egy új bábu is jó ajándék lehet Valentin-napra.

Richelieu

photo_camera Richelieu (kiadó: Ravensburger) Fotó: Merse E. Gaspar

Reméljük, a fenti listában mindenki talált újdonságot, de ha mégsem, mert már az összes hazai megjelenésű játékot ismeri, akkor szeretnénk ajánlani egy olyan játékot is, amit magyarul nem adtak ki, így csak külföldről szerezhető be. A XVII. századi Párizsban járunk, ahol Richelieu bíboros XIII. Lajos király nevében próbálja központosítani a hatalmat. A játékban tartományok kártyáit gyűjtögetjük, de csak az kap pontot, akinek a legvégén többsége van az adott színből. A játéktér végig nyílt, kivéve néhány bónusz korongot, amik a legvégén könnyen átfordíthatják az állást egy-egy tartományban. A játékosok két oldalról gyűjtögethetik a sorokat, ezáltal felfedve az újabb lehetőségeket. Mindenkinek van azonban három újrahasznosítható jelölője, amikkel stipi-stopizni tud. Az ellenfélnek persze ezt nem kötelező mindenáron figyelembe vennie, de  azt egy saját jelelője bánja. A Richelieu 2009-ben elnyerte a rangos francia Plateau d'or díjat.