17 csodás társasjáték karácsonyra, a Qubit ajánlásával

2018.12.21. · majom

Társasjátékot karácsonyra? Igen, lehetséges! Az alábbi játékok között vannak bevált klassszikusok, idei újdonságok, gyerekeknek és felnőtteknek valók is, többet közülük közösen le is teszteltünk 2018-ban, és biztosak vagyunk benne, hogy ha valaki ajándékba kapja őket, semmi esetre sem fognak a padláson porosodni. Ha esetleg nem karácsonyra, akkor szilveszterre még mindig nincs késő beszerezni valamelyiket!




Patchwork

photo_camera Patchwork (kiadó: Lookout Games) Fotó: Merse E. Gaspar

Sok felnőtt, köztük fiatal szülők, szívesen társasoznának, de nincs idejük vagy lehetőségük társaságba járni. Nekik ajánlunk egy rövid, kellemes kikapcsolódást adó páros játékot, a Patchworköt. Nem idei játékról van szó, de rövid idő alatt elég népszerűvé vált, talán már hallottál is róla, mi pedig csak megerősíteni tudjuk, hogy érdemes kipróbálni. Ne rettentsen el senkit a terítőfoltozgatás és gombgyűjtögetés, ezt a tetriszes beütésű kombinálgatós játékot nem csak meglévő pároknak, de randikra is meleg szívvel ajánljuk, mert gyorsan tanulható és előkészíthető, nem túl konfrontatív, és végig fenntartja a játékosok érdeklődését és aktivitását, mert általában tényleg csak a legvége felé válik világossá, hogy ki lesz a nyertes.

Armadöra

photo_camera Armadöra (kiadó: Blackrock Editions) Fotó: Merse E. Gaspar

Sok játék dobozára ráírják, hogy ketten is játszható, de a legtöbb ilyen játék két fővel nem olyan élvezetes, mert teljesen más a dinamikája és mélysége. Ha az ember két főre keres jó társasjátékot, amit adott esetben azért többen is tudnak játszani, nehéz helyzetben van, kiváltképp akkor, ha ki akar lépni a kártyajátékok világából. Az Armadöra ilyen játék: azoknak ajánljuk, akik egy kis dobozos játékot szeretnének otthonra, amivel élvezetesen tudnak kettesben játszani, de ha vendégek jönnek, három- vagy négyfős társaság számára is ideális. Stratégiai-logikai játékról van szó, amiben az a cél, hogy a végén a te területeiden legyen összességében a legtöbb arany, de ez csak a legeslegvégén derül ki, mert a játék során végig titokban maradnak az erőviszonyok, és a játékosok egyszerre igyekeznek blöffölni meg hatékonyak is lenni lépéseikkel. Igazán izgalmas a legvége, amikor mindenki felfedi lerakott harcosainak erejét, és kialakul a végeredmény, ami könnyen lehet, hogy nem az, amire számítottál.

Kwatro

photo_camera Kwatro (kiadó: Reflexshop) Fotó: Merse E. Gaspar

Sokan találkozhattak már azzal az élménnyel, még egészen jó játékok esetében is, hogy kibontva a játék hatalmas dobozát, kiderül, hogy ami benne van, egy tizedakkora dobozban is elfért volna. A fémdobozos Kwatro ennek az ellentéte: ennél kompaktabb játékot elképzelni sem lehet, kimondottan utazáshoz való, bár egy asztalra szükség van hozzá. Aki ismeri a SET nevű játékot annak mindent elárul, ha azt mondom: a Kwatro lényegében a SET és a Scrabble házasítása, és aki szereti a SET-et vagy aki kedveli az absztrakt logikai mintázatkombinációs játékokat, annak ez egy kötelező darab.

A SET-el szemben nem három, hanem maximum négy kártyából álló kombinációkat kell kirakni az asztalon Scrabble-szerűen, azaz úgy, hogy a vízszintesen és a függőlegesen kialakuló helyes kombinációkért is bezsebelhetünk pontokat. Szerencse és stratégia is van benne, a kombinációkra rá kell álljon az ember agya, ezért fejleszti a kicsiket és az időseket egyaránt. Már nyolcéves kortól ajánlják, tipikusan félórás rövid játék – ha többen játszanak, akkor kicsit több. Ha valaki nagyon olcsó, de nagyon jó játékot szeretne, amit akár négyen is játszhatnak, ráadásul kis helyen elfér, a Kwatro az egyik legjobb választás.

Álomtündér kártyajáték

photo_camera Álomtündér kártyajáték (kiadó: Lulla, Ellypszilon Kft.) Fotó: Merse E. Gaspar

Felmerül a kérdés, hogy mi az a társasjáték, amivel az egészen kicsiket be lehet vezetni a modernebb játékok világába úgy, hogy a játékot a felnőttek is élvezik. Erre egy igen kiváló és kevéssé ismert játék az Álomtündér, ami ráadásul magyar fejlesztés. Kártyajátékról van szó, aminek rendkívül szép a grafikája, és jókora lapokból áll a pakli. Mészáros Bori azonos című meseregényéhez kapcsolódik a történet, de a mese ismerete nékül is játszható. Fontos benne a szerencse és a stratégia is, ráadásul rendkívül változatos, pörgős. A gyerekek hamar ráéreznek az apró stratégiai döntésekre, amiket gyorsan meg lehet hozni, de megtanulják a veszteség kezelését is, amiből épp megfelelő mennyiség van csak benne ahhoz, hogy izgalmassá váljék. Már 4-5 éves kortól ajánlott, és akár négyfős család is játszhatja. Lányoknak tuti kedvenc.

Sárkányok erdeje

photo_camera Sárkányok erdeje (kiadó: Reflexshop) Fotó: Reflexshop

És akkor jöjjön a fiúk kedvence. A Sárkányok erdeje, ami szintén pörgős és izgalamas, de mégis nagyon okos játék, amiben a gyerekek lovagok lehetnek, akik az erdőben rejtőzködő szörnyeket győzhetik le. Nyolcéves kortól ajánlott, és itt már szerepet kap egy kis valószínűségszámítás és kombinatorika is, de a játék szabályai nagyon könnyen megérthetők és elsajátíthatók, amiben sokat segít a kalandos történet és a gyönyörű illusztrációk. A sok kombinációs lehetőség miatt nagy az újrajátszhatósága, így nem lehet megunni, ugyanakkor a kis szerencsefaktornak hála nem lesznek túl nagy előnyben a jóval tapasztaltabb játékosok sem, tehát ez is kiváló családi játék, ami 2015-ben ki is érdemelte az amerikai Mensa Select díjat.

Carcassonne Safari

photo_camera Carcassonne Safari (kiadó: Piatnik)

Itt van még egy családi játék, azoknak akik nem akarnak a klasszikusoktól messzire eltávolodni. Mint ismeretes, a családi stratégiai társasjátékok elsősorban Németországból terjedtek el, és az egyik első ilyen díjnyertes játék, ami megjelent a boltok polcain, a bizonyára sokak által ismert Carcassonne volt. Azóta rengeteg kiegészítő és változat jelent meg, de az eredeti játék most is ugyanolyan jó, mint annak idején. Akik viszont kisebb gyerekeket is szeretnének bevonni egy ilyen térképépítgetős játékba, azoknak ajánljuk a nemrég megjelent, önállóan játszható Carcassonne Safari verziót. Ezt a szavannaépítős verziót a Piatnik 7 éves kortól ajánlja, és öten is játszhatják.

Dixit

photo_camera Dixit (kiadó: Gémklub) Illusztráció: Gémklub

A Dixit egy lassacskán ugyancsak klasszikussá váló játék, aminek rengeteg verziója és kiegészítője jelent meg az utóbbi években. Egy igazán univerzális és különleges asszociációs játékról van szó, amiben a többiek gondolatmenetére kell ráérezni. Nagyon jól működik partijátékként és családi játékként egyaránt, de az utóbbi esetben most nem feltétlenül a kisgyerekekkel, hanem inkább a nagyszülőkkel és rokonokkal kiegészített nagy családra gondolok. A játékhoz gyönyörűen illusztrált szürreális kártyák tartoznak, az alapverziókban 84 darab, amelyek segítik az asszociációkat, de valójában bármi mással is játszható lenne, hiszen asszociálni mindenről lehet. Szavakkal, mondatokkal éppúgy lehetne játszani, mi például kipróbáltuk sztorikockákkal is, de eredeti Dixit kártyákkal mégiscsak más, hiszen gyönyörű grafikája van, éppen ezért kiváló ajándék.

Citadella

photo_camera Citadella (kiadó: Delta Vision Kft.)

Ez az ezredfordulón megjelent társasjáték szintén nagyszerű választás nagyobb baráti társaságoknak. Az alapverziót maximum nyolcan játszhatjuk, de a 2017-es új magyar kiadás már tartalmazza nem csak az alapjátékot, hanem kiegészítőként 9 új karaktert, amik segítségével tovább bővíthetjük a létszámot. A Citadella kártyás szerepjáték, amelynek erőssége a könnyen elsajátítható, egyszerű szabályrendszer és a lebilincselő játékmenet. Lényege, hogy körönként és titokban mindig újra választunk speciális tulajdonsággal rendelkező karaktereket, amik segíthetnek megvalósítani céljainkat, de lepleznünk is kell kilétünket, mert ellenkező esetben könnyen kirabolhatnak vagy a gyilkos áldozatává válhatunk. A lényeg tehát a többiek gondolatmenetének követése és a blöff, az uradalom építése eközben csak a szükséges keretrendszert szolgáltatja a taktikus játékhoz.

Szüret

photo_camera Szüret (kiadó: Granna)

A sok fővel játszható játékok kapcsán meg kell említenünk a Szüretet, ami idén két díjat is bezsebelt. Ez a játék ugyanis akárhány fővel játszható, hiszen a játékosoknak lényegében egymástól függetlenül minél több pontot kell elérniük – így akár egy egész osztály vagy egy nagy család is játszhatja. A Szüret könnyen megérthető, gyors, rajzolós, logikai játék, amiben a lehetőségek száma végtelen: minden egyes játék lényegében egy feladvány, amit a legjobb megoldó nyer meg. Van ugyan benne szerencsefaktor, de a szerencse mindenkinek ugyanazt hozza, és éppen az a lényeg, hogy ezt ki tudja a legjobban kihasználni. Ha valaki jól indít, pradox módon nagyot bukhat, ugyanis minden körben többet kell teljesíteni, mint az előzőben, ezért szükség lehet a kockáztatásra, de taktikus módon.

Flamme Rouge

A Flamme Rouge doboza, korhű grafikával
photo_camera A Flamme Rouge doboza, korhű grafikával (kiadó: Reflexshop) Fotó: Lautapelit.fi

Ha valaki nem szereti a történet és hangulat nélküli absztrakt játékokat, akkor a Flamme Rouge neki való. Ez a játék döbbenetesen könnyed módon adja vissza az igazi kerékpárversenyeknek nemcsak a hangulatát, de a dinamikáját is. Aki szereti a versenyzős játékokat, annak mindenképpen ajánljuk, pláne akkor, ha kerékpáros az illető. A Flamme Rouge-t (ejtsd: flám rúzs) egyébként 2–4 fő játszhatja, és az alap pálya ugyan három fővel a legjobb, viszont vannak különleges pályaelemek, amik kicsit meg tudják variálni az alapjátékot, továbbá sok különböző pálya kialakítható, így sokszor újrajátszható. Taktikázás és nagyon izgalmas végjáték jellemzi ezt a szintén díjnyertes játékot, amiről már korábban is írtunk.

Kritika a Qubiten: Íme a legintelligensebb magyarok kedvenc társasjátéka, a Flamme Rouge

Azul

Az Azul sokakat a szépségével fog meg, de szerintem nem olyan gyönyörűek a bakelit csempék, hogy emiatt venném meg a játékot – bár mindenki döntse el maga – a lenyűgözően frappáns és újszerű absztrakt logikai játékélményért viszont igen. Nagyon rövid és mégis folyamatosan taktikázást igénylő, izgalmas játékról van szó, amiben a többiek szívatása, és a még egy lépéssel előbbre gondolkodás sokat segít. Minden egyes mozaik darabnak örül az ember, amit éppen megszerez, és folyamatosan érdemes figyelni a másik készletét és épülő csempefalát. 2018-ban megkapta az Év társasjátéka díjat, szép és okos játék, ami kitűnő ajándék lehet bárkinek.

Kritika a Qubiten: Kipróbáltuk, milyen hidegburkolónak lenni Portugáliában

Sakura

photo_camera Sakura (kiadó: Delta Vision Kft.) Fotó: Merse E. Gaspar

A Sakura ütésvivős kártyajátékok alapjaira helyezett japán témájú társasjáték, mégpedig magyar szerzőtől. Kiváló választás, ha valakit a klasszikus magyar vagy francia kártyás játékok felől akarunk egy kicsit becsábítani a modern társasjátékozás birodalmába. Rendkívül szép és igényes kivitelű játék, ami a Kickstarteren kevesebb mint 24 óra alatt összeszedte a szükséges támogatást, és a Magyar Társasjátékdíj különdíját is megkapta. A Sakurában szerepet kap a szerencse és az intuíció is, de egy-egy forduló alatt a játékosoknak többször is újra kell alkotniuk stratégiájukat. Éppen ezért a játék nagy előnye, hogy végig figyelni kell, hogy melyik játékos mire tud rakni, így nincs holtidő. Családi játéknak is kiváló, 2–6 fő játszhatja, kb. félórás egy parti, ha már jól ismerjük a lapokat.

Mennyei ser

photo_camera Mennyei ser (kiadó: Piatnik) Fotó: Rádi Gábor

Ez a játék már a komolyabb kihívást kereső játékosoknak való, a szabályok megismerése igényel egy kis időt, de nem vészes, maga játék eltarthat egy órát is. A játék lényege, hogy egy középkori serfőzéssel foglalkozó kolostor szerzeteseként megtaláljuk az egyensúlyt a különféle erőforrások párhuzamos fejlesztésében. A Mennyei ser 12 éven felülieknek ajánlott, ami nem csoda, hiszen sörfőzésről van szó. Ha azonban tudjuk valakiről, hogy szereti a társasjátékokat és a sört, nem kell gondolkodnunk, hiszen a játék címe önmagáért beszél.

Kritika a Qubiten: Pont egy sörfőzésről szóló társasjáték ne lenne addiktív?

Végtelen galaxisok

photo_camera Tiny Epic sorozat (kiadó: Reflexshop) Fotó: Gáspár Merse Előd

Ha valaki komolyabb stratégiai játékot szeretne venni, de jó áron, akkor a Tiny epic sorozat bármelyik tagja szuper választás. Ezeket a Kickstarteren elindított, de kereskedelmi forgalomban is kapható játékokat a könnyű tanulhatóság, az alacsony holtidő, a magas újrajátszhatóság jellemzi. Mindegyik azonos méretű, kis dobozos játék, de az apró dobozba beleférnek extra kellékek is, amelyek a különleges játékmechanizmusokért felelősek. Ebből a sorozatból a Végtelen Galaxisokat ajánlom a sci-fi szerelmeseinek, és azoknak, akik a galaxis urai szeretnének lenni. Az adományozók által elnevezett bolygókártyáknak köszönhetően a Végtelen Galaxisok minden egyes játékmenete merőben más tud lenni. Aki viszont véresebb témát szeretne, az választhatja a Zombi vérfürdőt, a felfedezős játékot kedvelőknek pedig a Kalandok birodalmát ajánlom.

Kritika a Qubiten: Milyen érzés a világ urának lenni? Elég jó!

Gaia Project

photo_camera Gaia Project (magyar kiadás: Reflexshop) Fotó: Merse E. Gaspar

A Gaia Projectet az igazán kemény stratégiai játékok kedvelőinek ajánljuk – azoknak, akik hajlandók akár 2-3 órara is leülni játszani. Rendkívül összetett stratégiai játékról van szó, amelyben bolygókat kell meghódítanunk. Persze az erőforrások szűkösek, okosan kell beosztanunk őket, és előre kell terveznünk, hogy milyen építményekre lesz szükségünk. A bolygóknál pedig figyelembe kell vennünk azt, hogy milyen távolságra vannak, és mennyi átalakítást kell végrehajtani az adott bolygón ahhoz, hogy a fajunk számára élhető legyen. A Gaia Project jelenleg stratégiai kategóriában az 5., összesítettben pedig a 8. legjobb társasjáték a világon. Mivel nagy költségvetésű játékról van szó, drága, de ha többen dobtok össze egy nagyobb összeget ajándékra, és nem tudjátok, mit vegyetek egy társasjáték-rajongónak, akkor itt a megoldás. Csak arra vigyázzatok, hogy a Gaia Project meglehetősen súlyos ajándék, egyébként angol nyelven is kapható.

A Mars terraformálása

photo_camera A Mars terraformálása (magyar kiadó: Reflexshop)

Ebben a stratégiai társasjátékban a küldetésünk nem kevesebb, mint élhetővé tenni a vörös bolygót. A Mars terraformálása a Board Game Quest 2016-os év játéka díjának győztese a világranglistán egy hellyel még előrébb van, mint a fent említett Gaia Project. A játék hihetetlen tudományos apparátust vonultat fel, amiből sokat tanulhatunk, de nem egyetlen játék alatt. A sok projektkártyának köszönhetően rengeteg újrajátszási lehetőség van benne, de nyitott lapokkal akár kooperatív módon is lehet játszani. Természetesen bármelyik verzió sok órás időtöltést nyújt, és már két játékos esetén is szórakoztató. Különlegessége, hogy egyszerre csapatjáték és egyéni versengés.

Kritika a Qubiten: Amennyire bonyolult és tudományos, annyira szórakoztató társasjáték A Mars terraformálása

Karácsonyfa

photo_camera Fotó: Reflexshop

Utolsó ajánlatunk magáért beszél: az a kérdés, hogy ki díszí­ti fel a karácsonyfáját a legügyesebben. Ebben a játékban természetesen nem elég csak a saját fáddal foglalkozni, figyelned kell a többiekére is. A Karácsonyfa könnyed taktikai családi játék 2–4 fő részére, amely három különböző nehézségi szinten játszható, így a gyakorlottabb játékosok is megtalálják számításukat. Ha ezt ajándékozod karácsonyra, nyilván nem kell megindokolnod, de abban biztos lehetsz, hogy valóban élvezetes játékmenettel rendelkező játékot csempészel a fa alá.