Máté Bencét is díjazta a közönség a világ legrangosabb természetfotós versenyén

2019.02.15. · majom

A londoni Természettudományi Múzeum 1964 óta rendezi meg az Év Természetfotósa versenyt, ahol általában közel száz ország több ezer fotósának több tízezer képe közül választják ki a legjobbakat a különböző kategóriákban. Idén, vagyis a 2018-as díjaknál először közönségszavazást is hirdettek, amelynek győzteseit szerdán jelentették be.

A múzeum kurátorai idén több mint 45 ezer fotóból választottak ki 25-öt, amelyek közül a közönség megszavazhatta a kedvenceit. A győztes az új-zélandi David Lloyd fotója lett, amely két hím oroszlán (valószínűleg testvérek) több mint félperces köszöntési rituáléját örökítette meg. Michael Dixon múzeumigazgató szerint „az oroszlánok összetett társas kötődésre képes lények, David győztes képe pedig betekintést nyújt a belső világukba. Remélem, hogy a fotóból sugárzó empátia és csoda még több embert inspirál majd arra, hogy cselekedjen a természet védelmének érdekében”.

photo_camera Fotó: NHM / David Lloyd

A múzeum további négy olyat alkotást emelt ki, amelyre szintén rengeteg közönségszavazat érkezett. Ezek között volt a 2010-ben fődíjat nyert Máté Bence Egy játék, három kutya című fotója is, amely a dél-afrikai Mkuze területén készült, és három kölyök afrikai vadkutyát, más néven hiénakutyát ábrázol, amint a testvérállatok egy impala lábával játszanak.

photo_camera Fotó: NHM / Máté Bence

Kiemelték még a dél-afrikai Wim Van Den Heever fotóját is, aki a Falkland-szigeteken botlott bele egy napfelkeltét bámuló királypingvin-csoportba – a képen két hím látható, akik egymással versengve igyekeznek felkelteni egy nőstény figyelmét.

photo_camera Fotó: NHM / Wim Van Den Heever

Ismerős lehet az amerikai Justin Hofman fotója: a csontsovány jegesmedvét ábrázoló kép a kanadai sarkvidéken, egy elhagyatott vadásztábornál készült, és már korábban bejárta a világsajtót.

photo_camera Fotó: NHM / Justin Hofman

Végül a brit Matthew Maran Londonban készült fotóját emelte ki a múzeum: a fotós már több mint egy éve kinézte magának a főváros északi részén található graffitit, tavaly pedig végre sikerült elkapnia egy arra sétáló rókát.

photo_camera Fotó: NHM /Matthew Maran