Millió tonnányi iszappal öntenék el a Nagy-korallzátonyt Ausztráliában

2019.02.21. ·

Alig heverte ki a Nagy-korallzátony a queenslandi nagy áradásokat, amelyek túlságosan felhigították a természetvédelmi terület vizeit, máris újabb veszély leselkedik rá: ezúttal egy közeli kikötő kotrásából származó iszapot akarják a tengerbe önteni. Bár az ausztrál kormány 2015-ben betiltotta az ehhez hasonló akciókat a környéken, a tiltás nem vonatkozik a kikötők karbantartására – amivel egyébként a kikötő üzemeltetője, a Bulk Ports szerint semmi baj nincsen, ugyanis a tervet már a környezetvédelmi minisztérium is jóváhagyta.

A cég közleménye szerint a körülbelül egymillió tonnányi iszap, kőtörmelék és efféle legfeljebb a fenéklakó állatoknak jelenthet apróbb kellemetlenségeket, de tartós kárt nem okoz, a kikötőhöz pedig ugyanúgy hozzátartozik a kotrás, mint az utakhoz a felújítás. A cég arra hivatkozik, hogy az előzetes vizsgálatok szerint ez a legjobb gyakorlat, Larissa Waters zöldpárti képviselő ellenben arra gyanakszik, hogy a kikötő üzemeltetői nem a legjobb, hanem a legolcsóbb döntést pártolják, ezért akarják a zátony körüli vizekbe önteni a kikotort anyagot.

Volt már rá példa

Nem ez lenne az első eset, hogy hasonló forrásból származó iszappal öntik nyakon a zátonyt, amelyre már évek óta alaposan rájár a rúd: a megnövekedett hajóforgalom, a klímaváltozás miatt melegedő és savasodó tenger és a különböző szennyezések miatt már eddig is számos környezetvédő szervezet tiltakozott. A zátony környékén húzódik a világ egyik legfontosabb szénszállító útvonala, és ahogy erre korábban is felhívták a figyelmet, ez duplán rossz hír a koralloknak, hiszen nemcsak a kotrás fenyegeti az élővilágot, hanem hosszabb távon a főleg ázsiai erőművekbe szállított szén is, amely üvegházhatású gázzá formálódva tovább savasítja majd az óceánt.

photo_camera Elérte a hordalék a zátonyt Fotó: MATT CURNOCK/AFP

Frederieke Kroon, az Ausztrált Tengerkutató Intézet vízminőséggel foglalkozó hivatalának vezetője szerint önmagában egyik csapás sem lenne feltétlenül végzetes a korall számára, de az, hogy minden évben történik valami, ami fenyegeti a zátonyt, már komoly aggodalomra adhat okot. A queenslandi áradásokkal sok műtrágya is került a vízbe, a hordalék pedig akár hatvan kilométernyire is elterjed a tengerben.

Waters szerint amellett, hogy a kotrás igenis veszélyt jelent a zátony számára, amelyen a korallok 50 százaléka elpusztult, a lépés azt is üzeni, hogy Ausztrália szemétdombként kezeli a Világörökség részét képező élőhelyet. A kikötő egyelőre minden szükséges engedélyt megkapott a munkálatokhoz, amelyekhez március végén látnak majd hozzá.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás