Magyar mandulafa lett az év európai fája

Támogasd a tudomány népszerűsítését, segítsd a munkánkat!

45 132 szavazattal lett az Év Európai Fája a pécsi Havi-hegy csúcsán, a Havas Boldogasszony-templom előtt álló 135 éves csavarodott törzsű mandulafa. 

A magyar mandulafa a második legtöbb (39 538) szavazatot kapott, a Moszkvától 80 kilométerre fekvő Abramcevóban álló tölgyet, és a (32 630 szavazattal) harmadik, a portugáliai Vale do Guadiana Nemzeti Park közelében található Monte Barbeiro városka határában található évszázados magyaltölgyet előzte meg. 

A 135 éves pécsi mandulafaForrás: Az Év Európai Fája
Az abramcevói tölgyForrás: Az Év Európai Fája
A Monte Barbeiro-i magyaltölgyForrás: Az Év Európai Fája

A verseny honlapja szerint a szavazás február 1-jén indult és február 28-án zárult, de egy héttel a szavazás vége előtt titkosították az eredményeket. Ekkor a magyar fa háromezer szavazat lemaradással a második helyen állt az oroszországi jelölt mögött. Az idén több mint 300 ezer szavazat érkezett, 100 ezerrel több, mint tavaly.

A pécsi mandulafa 2018-ban nyerte el az Ökotárs Alapítvány által 2010 óta szerevezett magyarországi Év Fája versenyt 4779 szavazattal. A fát a magyar szervezők nevezték be az európai szavazásra, amelyre idén Oroszországgal, Belgiummal, Portugáliával és Spanyolországgal kiegészülve már tizenöt ország nevezte legszebb fáit is.