Magyar mandulafa lett az év európai fája

45 132 szavazattal lett az Év Európai Fája a pécsi Havi-hegy csúcsán, a Havas Boldogasszony-templom előtt álló 135 éves csavarodott törzsű mandulafa. 

A magyar mandulafa a második legtöbb (39 538) szavazatot kapott, a Moszkvától 80 kilométerre fekvő Abramcevóban álló tölgyet, és a (32 630 szavazattal) harmadik, a portugáliai Vale do Guadiana Nemzeti Park közelében található Monte Barbeiro városka határában található évszázados magyaltölgyet előzte meg. 

A 135 éves pécsi mandulafaForrás: Az Év Európai Fája
Az abramcevói tölgyForrás: Az Év Európai Fája
A Monte Barbeiro-i magyaltölgyForrás: Az Év Európai Fája

A verseny honlapja szerint a szavazás február 1-jén indult és február 28-án zárult, de egy héttel a szavazás vége előtt titkosították az eredményeket. Ekkor a magyar fa háromezer szavazat lemaradással a második helyen állt az oroszországi jelölt mögött. Az idén több mint 300 ezer szavazat érkezett, 100 ezerrel több, mint tavaly.

A pécsi mandulafa 2018-ban nyerte el az Ökotárs Alapítvány által 2010 óta szerevezett magyarországi Év Fája versenyt 4779 szavazattal. A fát a magyar szervezők nevezték be az európai szavazásra, amelyre idén Oroszországgal, Belgiummal, Portugáliával és Spanyolországgal kiegészülve már tizenöt ország nevezte legszebb fáit is.

Tudós? Akkor ateista!

Stellan Ottosson svéd szerző magyarul frissen megjelent Darwin-életrajza érdekes, de meglehetősen egyoldalú képet ad az evolúcióelmélet atyjáról, a tudósról, apáról, angolról, ateistáról és teológusról.

Száz méter mély szénhidrogéntavakat találtak a Titánon

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán ősi Földre emlékeztető viszonyai, vastag légköre, szénhidrogéntengerei és tavai, szénhidrogén-esőzése, vándorló dűnéi, folyóvölgyei, érdekes szerves kémiai folyamatai és felszín alatti globális folyékony vízrétege az egyik legizgalmasabb tudományos célponttá teszik a holdat Naprendszerben.