Szuperkvíz: meg tudod mondani, mit írt a rettegett Obádovics, Venesz, Hadrovics és Gáldi?

2019.03.26. · majom

A könyveknek is megvan a maguk sorsa, és van köztük olyan, amely több generációból is ugyanazt a gyomorgörcsöt, enyhe pánikot, majd undorból nosztalgiába hajló érzést váltja ki: ezek azok a kézikönyvek, alapművek, tankönyvek, amelyeknél a szerző keresztneve már elkopott a sok nem-használatban, a helyét pedig vagy átvette a könyv címe, vagy nem. 

Az ember persze kezelheti őket igazságosan, fontos szakmunkaként vagy nélkülözhetetlen kézikönyvként is, de ezt kissé megnehezítik azok a riasztó dörgedelmek, mint hogy „maguk most Obádoviccsal fognak feküdni és kelni”, miközben az elején az ember azt sem tudja, hogy milyen ember Obádovics, férfi-e vagy nő, és vajon neki is szokása-e lenyúlni az összes párnát. „No, fiam, hozd csak ide a Veneszt!” - ez is úgy hangzik, mint valami ipari tanuló szívatása, persze, a végén még itt is kiderül, hogy ez is olyan, mint a kanyarfúró vagy a kereszthornyolt balos ácskapocs. Vinkli. Subler. Trepni.

Idővel aztán az ember megtanulja, hogy a vinkli nem subler, a trepni nem Obádovics, Földi-Hamza pedig aztán végképp nem Brockhaus-Riemann. No de neked mennyire maradt meg, hogy ki melyik alapvetést írta? Íme 10 legendás páros az élet legkülönbözőbb területeiről!