Te össze tudnál hozni egy társasjátékot 12 óra alatt?

2019.04.01. · majom

A szervezők eredetileg 20 csapatra számítottak, a 82 jelentkező csapat végül épphogy befért a rákospalotai Csokonai Művelődési Ház négy termébe, és még a színpad is tele volt asztalokkal a március 30-án, szombaton megrendezett első magyar maratoni társasjáték-fejlesztő versenyen. Szerencsére a kertben is volt hely bőven, és a napsütéses idő is kedvezően hatott: sokan kitelepültek a sörpadokra, és olyan előrelátó csapat is akadt, akik pokrócokkal felszerelkezve érkeztek, hogy kényelmesen le tudjanak telepedni a fűben.



photo_camera Fotó: Merse E. Gaspar

A versenyre 3-8 fős csapatok érkeztek az ország minden tájáról, több mint 80 településről, és 10-től 60 éves korig minden korosztály képviseltette magát. A legtöbb csapat baráti társaságokból alakult, de érkezett komplett család, és voltak iskolai csapatok, sőt tanárokból összeállt brigád is. Sokan most először próbálták ki maguk játéktervezésben, de akadtak profi játéktervezők, akik barátokat és ismerősöket csábítottak el magukkal.

photo_camera Fotó: Merse E. Gaspar

A résztvevő csapatok a verseny reggelén kapták kézhez a társasjáték-alkatrészeket tartalmazó titkos dobozt, amelyből 12 óra alatt kellett működő társasjátékot fejleszteniük. A kellékek nem voltak különlegesek, 100 darab üres karton lapka, 110 üres kártya, dobókockák, színes kockák és korongok, négy színben 10-10 ember figura, egy pörgettyű és egy fa macska. Nem volt kötelező mindent felhasználni, de ezeken kívül más kelléket tilos volt bevetni. Lehetett viszont ragasztani, vágni, átfesteni.

A legtöbben úgy jöttek, hogy semmit nem beszéltek meg előre, mások már a verseny előtt is ötleteltek, és hoztak magukkal valami koncepciót, ami a mechanikát vagy a tematikát érintette, majd a kellékeket látva egy kicsit átalakították azt. Volt olyan csapat is, amelyik ezzel szemben még tovább akarta növelni a spontán inspirációs lehetőségeket, és ha elakadt, random activity kártyákat húzott, hogy az azokon lévő meghatározások indítsák be a fantáziáját egy új, véletlenszerű irányba.

photo_camera Fotó: Merse E. Gaspar

Az biztos, hogy ezen a rendezvényen olyan dolgok születhettek meg az idő nyomása és a csapattagok interakciója által, amik más szituációban talán soha, sőt a csapatok egymást is tudták inspirálni, bárki körbejárhatott és nézelődhetett a verseny közben. Megkockáztatom, hogy koncentráltan ennyi kreatív energia még talán nem is volt soha egy helyen egy időben Magyarországon.

Az egyedi és érdekes játékmechanikákon túlmenően fontos értékelési szempont lehet majd a zsűrinek, hogy egy adott csapat mennyire kreatívan tudta használni az egyébként átlagosnak mondható kellékeket. Sokat nyomhat a latban, ha egy asztalra messziről ránézve már vizuálisan is felkeltette a figyelmet valamelyik játékelem, vagy azok elrendezése. Ez a piacra kerülő játékok esetében a siker egyik fontos eleme szokott lenni, és ezt meglehetősen kevés csapat tudatosította magában.

Ebből a szempontból talán a karton lapkák használata volt a legérdekesebb. Nagyon sok csapat hagyományos módon használta őket, úgy, hogy Carcassonne-szerűen építette fel a játékos teret, vagy eleve kirakott belőlük egy négyzet alakú, négyzetrácsos játékteret. Voltak azonban olyanok is, akik meglátták a lehetőséget a lapkákban, és térbeli elemeket raktak össze belőlük, sőt olyanok is, akik egész nagy építményt készítettek a lapkák segítségével. Mások a lapkák elrendezésében igyekeztek egyediek lenni, és körbe helyezték el őket, vagy elcsúsztatva illesztették őket egymáshoz.

photo_camera Fotó: Merse E. Gaspar
photo_camera Fotó: Merse E. Gaspar

Természetesen nemcsak kellékhasználatában lehet kreatív egy játék, hanem mechanikájában is, és persze a dizájn és a grafika is lehet egyedi, de itt az nem volt elvárás, hogy 12 óra alatt kinézetében is kész játékot alkossanak a csapatok. Ennek ellenére, akinek volt ideje, az illusztrációkra is gondot fordított.

photo_camera Fotó: Merse E. Gaspar

Mindenki azért jött erre a versenyre, hogy jól érezze magát, de ezzel együtt komolyan is vették a kihívást, és a csapatok nagy része kitartott a rendelkezésre álló 12 órának utolsó percéig. Most a versenyt szervező kiadó, az A-Games csapatán és a zsűrin a feladat, hogy tesztelje a beadott játékokat. A Qubit a legjobbnak talált pályaművek teszteléséről és az eredményhirdetésről is hírt ad majd, és ha szerencsések leszünk, még a boltok polcain is találkozhatunk a nyertes játékkal. Ha ugyanis a kiadó úgy ítéli meg, akkor a legjobb játékok csapataival együtt folytatja a fejlesztést, egészen a játék kiadásáig.

Gyertek jövőre is, mi ott leszünk!

A cikk szerzője a verseny sajtózsűrijének a Qubit által delegált tagja.