A Samsung kijött az összehajtható telefonnal, csak sajnos eltörik, ha összehajtod

2019.04.23. · TECH

Az emberiség mobiltelefonhasználó része a Mátrix óta másra sem vágyik, mint egy összehajtható telefonra. A Samsung lett volna az első, aki piacra dobta volna a hajtogatható okostelefont. A Galaxy Foldot az eredeti tervek szerint április végén mutatták volna be Amerikában, május elején pedig Európában, a tesztpéldányokat pedig már szét is küldték.

A tesztek során két dolog derült ki: a hajtogatható telefon tényleg hajlik, viszont törik is. A Samsung tudomásul vette a hibát, a meghirdetett bemutatókat pedig lefújta. A cég közleménye szerint heteken belül megjelenik majd az új telefon. A Samsung szerint a hibát legalábbis részben az okozhatta, hogy a tesztelők képernyővédő fóliának nézték és eltávolították azt a réteget, ami már a képernyő részét képezte, de a zsanér környékén is voltak bajok. A cég közölte, hogy a tájékoztatáson is fejleszt, vagyis a telefon papírjaiba beleírja majd, hogy a vásárlók lehetőleg ne szedjék szét a kijelzőt.

photo_camera Hajlani hajlik, azzal nincs hiba Fotó: YouTube

A kigyulladó akkumulátorok után most még ez is

A Galaxy Fold bemutatójának elhalasztása önmagában még nem jelentene akkora problémát, Josh Lowitz piackutató szerint ehhez már hozzá is szokott a közönség – de maga a hiba rossz hír lehet a technika számára, arról nem is beszélve, hogy a Samsung még mindig nem mosta le magáról a kigyulladó akkumulátorok emlékét. 

A 2016-ban kirobbant botrányban a koreai cég történetének legnagyobb volumenű termékvisszahívására kényszerült, miután a 3000 milliamperesről 3500-asra cserélt akkumulátorok olykor kigyulladtak, ez pedig alaposan megrendítette a Samsungba vetett bizalmat. A cég több mint ötmilliárd dollárt bukott a botrányban, bár ez jóval súlyosabb problémát jelentett,mint egy tesztelés alatt álló készülék típushibája.

Nem a Samsung az egyetlen cég, amely egynél többször is összehajtható telefont akar fejleszteni: a Motorola és a Huawei is bejelentette, hogy erre készül, de nem tisztázták, hogy mikor szeretnék piacra dobni a telefont, és tesztpéldányokat sem adtak ki. A laboratóriumi tesztek alapján a Samsung szerint a kijelző százezer ki- és behajtást is elvisel, de a tesztelőknek két nap sem kellett ahhoz, hogy tönkretegyék a készüléket, a problémák pedig nem csak akkor jelentkeztek, ha eltávolították a képernyő legfelső rétegét.