Négy hónap után célba ért a 72 éves férfi, aki egy hordóban szelte át az Atlanti-óceánt

2019.05.09. · majom

Jean-Jacques Savin 2018. december 26-án indult útnak a Kanári-szigetekről, hogy egy hat négyzetméteres belső térrel rendelkező, három méter hosszú hordóban keresztülszelje az Atlanti-óceánt. Tervei szerint három hónap alatt kellett volna eljutnia a Karib-szigetekre – a CNN most arról adott hírt, hogy végül több mint négy hónap, összesen 128 nap után kötött ki a Karib-térségben található Sint Eustatius szigetén.

Az indulásakor 71 éves, útja során a 72-t is betöltő Savin célja egyszerű volt: megmutatni, hogy a legszerényebb körülmények közt is képes az ember túlélni egy óceánon átívelő túrát. A férfi egy francia szakemberek által készített, gyantával bevont hordóban utazott, amelyről azt nyilatkozta, hogy akár orkatámadásoknak is ellen tud állni.

A Savin szerint javarészt eseménytelen utazásról a Facebookon posztolt időnként, egy francia lapnak nyilatkozva pedig elmondta, hogy a 128-ból csak nyolc nehéz éjszakája volt, ezek közül egy olyan, amikor egy erős vihar miatt a vízbe kellett ugrania, és onnan manőverezni a hordót. A 4715 kilométeres túra során az óceán átlagosan 3 km/h sebességgel sodorta a magatehetetlen hordót.

photo_camera Jean-Jacques Savin partot ér Fotó: LIONEL CHAMOISEAU/AFP

Miután a gyorsfagyasztott ételei elfogytak, Savin az óceánból fogott halakon és vízen élt, mindössze az újév ünneplésére tett el magának egy üveg sauternes-i fehérbort és egy adag libamájat, januári születésnapjára pedig egy üveg saint-émilioni vörösbort. Ezen kívül csak a navigációért és a biztonságáért felelős hardvereket és szoftvereket, valamint kötelet és egyéb barkácseszközöket vitt magával. 

A férfi még az indulás előtt mondta el, hogy a francia orvos, Alain Bombard könyvei szolgáltak neki inspirációként, Bombard ugyanis 1952-ben minimális élelemmel és vízzel vágott neki az óceánnak egy felfújható csónakon, majd hónapokon keresztül planktonon és halakon élt.

photo_camera A hordó belseje Fotó: GEORGES GOBET/AFP

A korábban katonai ejtőernyősként dolgozó kalandornak nem ez volt az első időskori diadala, 2015-ben ugyanis megmászta a 4810 méter magas Mont Blanc-t. Savin most arra készül, hogy a Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetére utazik, és onnan repül haza, majd felajánlja magát az orvosoknak, hogy tanulmányozzák rajta a hosszú idejű elzártság hatásait.