Vége a mobilos adatvédelmi parának, megjelent a Tor böngésző Androidra

2019.05.22. · TECH

Több külső fejlesztésű helyettesítő alkalmazás (Orbot, Orfox) és a múlt szeptemberben bemutatott bétaverzió után most végre megjelent a titkosított internetezést lehetővé tevő Tor böngésző stabil androidos változata.

„A mobilos böngészés mértéke az egész világon növekszik, sőt néhány területen ez az internet elérésének egyetlen módja. Ugyanezeken a területeken gyakran kemény online megfigyelés és cenzúra van, úgyhogy prioritásnak éreztük, hogy elérjük ezeket a felhasználókat” – írta a cég egy blogposztban.

Az App Store-ból ingyenesen letölthető Tor Browser a Firefox motorjára épül, tehát dizájnra hasonlít a legnépszerűbb böngészőkre, viszont nem közvetlenül csatlakozik a weboldalakhoz, hanem egy titkosított szerverekből álló hálózaton keresztül, így lehetővé téve az IP-cím és a személyes adatok elrejtését.

Az Engadget cikke szerint a Tor böngészője például segíthet az aktivistáknak és az újságíróknak, hogy elkerüljék a kormány lehallgatását, de a kéretlen reklámoktól és az egyes oldalak geoblokkolásától is meg lehet szabadulni a használatával. És persze a múltjával is szembe kell néznie a Tornak, amely a dark webre való csatlakozást is lehetővé teszi, így az online drogkereskedelem Mekkájának tekintett Silk Road működésében is kulcsszerepe volt, annak 2013-as bezárásáig.

A Tor szerint iPhone-ra és iPadre nem készül hasonló alkalmazás, mivel a titkosításhoz szükséges feladatokat tiltja az Apple, amely arra kényszeríti a böngészők fejlesztőit, hogy a saját motorjára építsék fel az appokat. Jobb híján a hasonlóan működő Onion Browser nevű böngészőt ajánlják az Apple-felhasználóknak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás