400 millió forintért kelt el egy vírusos laptop

Nem fedte fel kilétét az a szerencsés vásárló, aki egy aukción 1 millió 345 ezer dollárt, vagyis 400 millió forintot fizetett egy laptopért.  Persze nem akármilyen számítógépről van szó: az ereklyeszámba menő gépen megtalálhatók a számítástechnika történetének leggyilkosabb vírusai. 

A 10,2 hüvelykes, Windows XP-vel felszerelt Samsungon található vírusgyűjtemény része többek között a 2000-es évek elejéről származó  ILOVEYOU worm, magyarul féregvírus, a nála három évvel fiatalabb Sobig, illetve a 2004-es Mydoom. A szóban forgó vírusok becslések szerint dollármilliárdokban mérhető veszteséget okoztak, mielőtt sikerült hatástalanítani őket. 

A csillagászati árú laptopon tárolt rosszindulatú programok között nemcsak férgek vannak, hanem kifejezetten a célzott kibertámadásokra tervezett szoftverek is. Ezek, mint például a 2007-es BlackEnergy, egész városok vagy országrészek infrastruktúráját irányító szerverek működését képesek megborítani. 

A gépen található harmadik nagy víruscsoport olyan szoftvereket rejt, amelyeket arra terveztek, hogy hozzáférjenek a felhasználók bankkártya- és más személyes adataihoz. Ilyen a 2013 óta latin-amerikai országokban terjedő DarkTequila vagy a két éve a neten keringő WannaCry.

Az érthető okokból a külvilágtól elzárt, vagyis semmilyen hálózati kapcsolattal nem rendelkező gép egyébként nem hétköznapi használati tárgy, hanem műalkotás, Guo O Dong kínai digitális művész munkája. Dong digitális performansza keretében arra kívánja vele felhívni a figyelmet, hogy a masszív számítógépes vírusok létezése a legnyilvánvalóbb példája annak, hogy a virtuális világ alapjaiban formálhatja a valódit.