Emberekre visszatámadó, bántalmazott robotról terjed egy videó, és sokan valódinak hiszik

2019.06.18. · TECH

Nem egész négy nap alatt több mint 5,5 millió megtekintést gyűjtött össze a Youtube-on egy videó, amelyen egy emberalkatú robotot bántalmaznak az őket tesztelő kutatók. 

Vagyis igazából csak egy animált robot szenvedi el az ütlegelést, hiszen a vizuális effektekkel foglalkozó Corridor által készített videó csak a Boston Dynamics robottesztjeinek paródiája akart lenni. A reakciók alapján azonban sokan hitték valódinak az akciót annak ellenére, hogy a videó végén még egy rövid werkrészlet is látható. 

A videóban hokiütővel, székkel és ostorral verik a Boston Dynamics hírhedt Atlas nevű robotjára hasonlító gépet, és egyszer még fegyvert is rántanak rá, mielőtt a robot látszólag öntudatra ébred, és visszatámad az őt bántalmazó kutatókra, és végül fegyverrel a kezében zavarja haza őket.

link Forrás

A videónak egy rövidített változata (amelyből aztán tényleg nem derül ki egyértelműen, hogy paródiáról van szó) a Twitteren kezdett terjedni, a kozicum nevű felhasználó tweetjét 240 ezren lájkolták, és 108 ezren osztották meg. A kommentelők között is sok olyan felhasználó akadt, akit feldúlt a videó – és nem elsősorban a robot visszatámadása, hanem az emberek viselkedése miatt. „Az embereknek nem elég egymást és minden más élőlényt bántalmazniuk, még új dolgokat is létrehozunk, amit bántani lehet” – írta az egyikük.

„Biológiailag kódolva vagyunk, hogy szándékot és életet tulajdonítsunk minden, a fizikai terünkben mozgó, általunk önrendelkezésre képesnek ítélt dolognak. Szóval az emberek úgy fogják kezelni a robotokat, mintha emberek lennének” – mondta a humanoid robotokról alkotott képről az MIT robotetikusa, Kate Darling a Verge-nek.

A Corridor később közzétett egy 12 perces videót a virálissá vált kisfilm készítéséről is, amelyen látszik, hogy egy zöld ruhába öltözött ember játszotta el az Atlas-hasonmást, amelyet aztán különböző trükkökkel jelenítettek meg.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás