A japánok belelőttek egy kisbolygóba, videó is készült róla

2019.07.30. · tudomány

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) űrhajója, a Hayabusa–2 július 10-én megküldte a Ryugu aszteroidát egy hatalmas sebességű, ötgrammos tantáltöltettel, és ezt most a Youtube-on is meg lehet nézni. Íme: 

link Forrás

A nagy sűrűségű, a fizikai ás a kémiai behatásoknak igen ellenálló fémből készült lövedéktől azt várták, hogy a kisbolygó kérge alá hatolva annak felszín alatti rétegeiből is segít mintát gyűjteni. Ez a jelek szerint sikerült is, igaz, az így begyűjtött törmelék elemzését leghamarabb jövőre, a Hayabusa–2 hazatérése után kezdhetik el. 

Elő az űrásóval

A japánok nem először küldtek mintavételre alkalmas eszközt a Ryugu aszteroidára.  Az első Hayabusa űrszonda 2005-ben már megpróbált kőzetmintákat gyűjteni ugyanitt, de a küldetés mérsékelt sikerrel járt: a mintavétel ugyan sikerült, de a szonda túl kevés anyagot gyűjtött, ráadásul nem is volt képes elég mélyen a kőzet felszíne alá hatolni. 

A Hayabusa–2 űrszondának sem ez az első próbálkozása: áprilisban egyszer már két kilogrammos réztömböt is kilőtt a Ryugura, óránként mintegy 7 ezer kilométeres sebességgel. A rézlövedék tíz méter átmérőjű krátert ütött a kisbolygón, és a remények szerint a felszín alól is sikerült vele kirobbantani megfelelő mennyiségű kőzetmintát. 

Az így nyert mintákból a tudósok az Naprendszer eredetére és születésének körülményeire szeretnének következtetni. A Nap körül, a Föld és a Mars pályája között keringő, 1999-ben felfedezett és egy mesebeli sárkány vára után elnevezett Ryugu, akárcsak a Naprendszer kisbolygóinak a háromnegyede, C-típusú, vagyis szénben gazdag. A feltételezések szerint a fehérjék építőanyagául szolgáló aminosavak is megbújhatnak a felszíne alatt. Mindez nem jelenti, hogy szerves életnek is otthont adhatott, viszont az űrkutatók szerint elképzelhető, hogy a földi élet alapjául szolgáló molekulák egy aszteroidáról származhattak. 

Korábbi cikkeink a témában:

link Forrás