Gyökerestől dőlnek ki a fertőzött fák a lébényi erdőben, teljesen eltűnhetnek a kőrisek Magyarországról

2019.08.05. · tudomány

Országszerte pusztulnak a kőriserdők, egy gombás fertőzés miatt pár éven belül teljesen eltűnhet a kőrisfa Magyarországról.

Nyikorgó, hajlongó kőrisek és több száz kidőlt fa mutatja az erdő pusztulását a Győr-Moson-Sopron megyei Lébényben. A Chalara fraxinea nevű gomba agresszív fertőzése miatt gyökerestül fordulnak ki a gyakran több mázsás fák, a település határában kialakított Hóvirág tanösvényen már enyhén szeles időben is életveszélyes sétálni. A problémát évek óta próbálja megoldani a helyi önkormányzat, de a városnak nincs jogosultsága az erdőgazdálkodásra.

photo_camera Egy magas kőris (Fraxinus excelsior), nem Lébényben.

A betegség ellen nincs gyógymód, a védett tanösvényt és a még egészséges egyedeket csak az mentené, ha a szezonon kívüli időben kivágnák és elvinnék a fákat. „Lébényről a legtöbb embernek a középkori templom, a Szent Jakab zarándokút és a hóvirágmező jut eszébe. Városmarketing szempontból sem mutat jól, ha az utóbbit megnézni életveszélyes. Ráadásul tavasszal több ezer ember látogat Lébénybe a hóvirágmező miatt, köztük óvodás, kisiskolás csoportok.” A problémát folyamatosan jelzik a helyi lakosok az önkormányzatnak, de a város tehetetlen – mondta Kovács Gábor, Lébény polgármestere.

A kőriseket pusztító gombás betegségre már 8-10 éve felfigyeltek, a fertőzés azóta folyamatosan terjed a lébényi erdőben. A vészről az utóbbi években több tanulmány is készült, amelyek szerint a kőris a szilfához hasonlóan akár teljesen kipusztulhat Magyarországon, sőt egész Európában.

Kovács szerint a lébényi erdőben országos probléma mutatkozik meg, ami közbiztonsági és erdőgazdasági okokból is nagyobb figyelmet érdemelne. „Lassan egy évtizede küzdünk a helyzettel eredménytelenül. Ez az állapot tarthatatlan, ráadásul a probléma messze túlmutat Lébényen. Bízom benne, hogy a segélykiáltásunk hozzáértő szakemberekhez is eljut.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás