Könnyezni képes műszemet fejlesztettek az állatkísérletek kiváltására

2019.08.08. · TECH

A Pennsylvaniai Egyetem biomérnökei emberi szaruhártyasejteket is beépítettek abba a műszembe, amely az eddigieknél sokkal tökéletesebben imitálja a valódi látószervet. 

„Az általunk fejlesztett biomimetikus rendszer jelentősen hozzájárulhat az új biofarmakológiai innovációkhoz és diagnosztikai megoldásokhoz” – foglalták össze eredményeiket a kutatók a Nature Medicine orvosi folyóiratban.

A modell egyedülálló lehetőséget ad az emberi szemfelület rendkívül összetett felépítésének, biológiai tulajdonságainak és környezethez való dinamikusan szabályozott alkalmazkodásának tanulmányozására; emellett a kutatók szerint alkalmasint kiválthatja az állatok szemén végzett kísérleteket.  

Az eredetileg a száraz szem szindróma (dry eye disease, DED) tanulmányozásának megkönnyítésére fejleszteni kezdett eszköz nem imitálja a látószerv összes funkcióját, csak azokat, amelyek a szemtest fizikai alkalmazkodását szolgálják.  

Az emberi sejteket is tartalmazó amerikai műszem
photo_camera Az emberi sejteket is tartalmazó amerikai műszem Fotó: University of Pennsylvania

A szaru- és a kötőhártya valóságos emberi sejtekből áll. A pislogás viszont már mesterséges: egy aprócska elektromotorral mozgatott, lágy hidrogél-membránból kialakított átlátszó műszemhéj záródik rá időről-időre a szemtestre. A valóságban az egészséges működéséhez és a tisztán látáshoz is szükséges könnyek nedvességét az igazihoz hasonló enyhén sós folyadék pótolja. 

Korábbi cikkeink a témában:

link Forrás
link Forrás
link Forrás