Szemhéj alatt élő, emberi könnyel táplálkozó méheket fedeztek fel

2019.04.10. · tudomány

Egy He nevű 29 éves tajvani nő békésen gyomlálgatott a temetőben, amikor valami elkezdte csípni a szemét. Először azt hitte, hogy homok vagy föld ment a szemébe, ezért vízzel próbálta kiöblíteni, de később egyre komolyabb, szúró fájdalmat érzett, és azt vette észre, hogy folyamatosan könnyezik – számolt be az esetről a Guardian.

Amikor a már bedagadt szemével kórházba ment, még mindig egyszerű fertőzésre gyanakodott, mire az orvosa négy karcsúméhet távolított el a nő könnycsatornájából, a szemhéja alól – ráadásul úgy, hogy a méheknek semmi bajuk sem esett. A kórház vezető szemésze egy sajtótájékoztatón elmondta: „Láttam valamit, ami rovarok lábára emlékeztetett, úgyhogy mikroszkóp alatt elkezdtem lassan kihúzni őket egyenként, hogy a testük ne sérüljön”.

link Forrás

Az orvosok szerint He annak köszönheti a látását, hogy mivel féltette kontaktlencséit, nem kezdte el dörzsölni a szemét, akkor ugyanis biztosan a szaruhártyájában landolt volna a méhek fullánkja, elkerülhetetlenül vakságot okozva.

A főként hegyekben és temetőkben előforduló, a közismert méheknél jóval kisebb karcsúméhek (Halictidae) ismertek arról, hogy az emberi verejtékre szállnak, de fehérjetartalmuk miatt a könnyeinket is szívesen fogyasztják. Ettől függetlenül az eltávolítási műveletet elvégző Hong doktor a BBC-nek elmondta, hogy a méhek még tápanyagszerzés céljából sem támadnak emberre, így valószínűleg egy erősebb széllöket fújhatta He szemébe a négy apró rovart.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás