Ész Ventura: Mi van, ha memóriáznál, de nincs memóriád?

62. feladvány: Felejtős memóriakártya

Mindannyian jól ismerjük a párkereső memória kártyajátékokat. Tegyük fel, hogy a kártyacsomag öt párt tartalmaz (a kép csak illusztráció) és egyedül szeretnénk megtalálni a párokat, de nincsen vizuális memóriánk, azaz nem emlékszünk arra, hogy mik szerepeltek a korábban felfordított kártyákon. Csak arra emlékszünk, hogy mely pozíciókat (illetve párokat) fordítottuk már meg.


Fotó: Gáspár Merse Előd

Mi a legjobb stratégia, amivel játszani tudtok? Maximálisan hányat kell fordítanotok, ha nem vagytok szerencsések?

Haladóknak: 25 vagy 50 párt tartalmazó kártyacsomag esetén is meg tudjátok adni a választ?

Figyelem! A megoldók között Szöllősi Péter GYÜMI Géniusz nevű vidám memóriafejlesztő kártyajátékát sorsoljuk ki.

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes indoklással együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén több kategóriában is nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: augusztus 30. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.

Csaknem 10 millió eurót nyert a legrangosabb európai kutatási pályázaton Sándor Judit, a Qubit szerzője és csapata

Az Európai Kutatási Tanács Szinergia pályázatán a lehető legmagasabb támogatást nyerte el a magyar jogász–bioetikus és Németországban, az Egyesült Királyságban, illetve Bulgáriában kutató társai. Kutatásuk célja, hogy új megközelítésből vizsgálják az összeurópai identitás második világháború utáni formálódását.