Kisláma született Patcán

Nem várt öröm érte Somogy megyében a patcai Katica Tanya emberi és állati lakosságát, megszületett Zsófi, a kisláma (Lama glama). A lámák egyébként is lenyűgöző állatok, de ez a mostani eset a családi szál miatt különösen érdekes: Zsófit nevelőapja (Samu) és édesanyja (Saci) közösen nevelik majd, hogy ezzel is emelje a Katica Tanya fényét. Samu és Saci tavaly házasodtak meg. 

Történelmi kitérő: a lámát hat-hétezer éve háziasították az Andokban, Dél-Amerikában, ahol a korábbiakban az őslakosok elsősorban élelemforrásként tekintettek rá (olyannyira, hogy a Telarmachay régészeti lelőhely tanúsága szerint az ott élők étrendje 73 százalékban lámából állt). A lámák ekkoriban még viszonylag ritkán házasodtak, szaporodni viszont szaporodtak, és az inkák között külön kaszt foglalkozott a tenyésztésükkel. A cél itt elsősorban az optimális szín elérése volt, a különböző árnyalatú állatokat különböző isteneknek áldozták. Ha már ott voltak, nem is álltak meg ennyinél, a láma gyakori áldozati állat volt: legutóbb 2011-ben keltett feltűnést a Chimú kultúra egy nagyobb temetkezési helyszíne, ahol 140 gyereket és 200 lámát áldoztak fel az isteneknek. John Verano, a New Orleans-i Tulane Egyetem antropológiaprofesszora szerint ez volt a legnagyobb láma- és gyermekáldozat Dél-Amerika eddig ismert történetében.

A lámák, az újvilág tevéi csakhamar elterjedtek az egész bolygón. Már Brehmnél is azt olvashatjuk, hogy a világ minden állatkertjében megél, nincsenek különösebb igényei, igaz, a lámák szerinte „állandóan többé-kevésbé rosszkedvűek s rendkívül ingerlékenyek”. Amikor nem azok, terápiás állatként is népszerűek, kevésbé makrancos példányaik pedig gyakran szerepelnek az állatsimogatókban (Magyarországon az összes állatkert tart lámát). Bár az nem kérdés, hogy ideges-e a láma, a köpet elemzéséből lehet megtudni, ugyanis ilyenkor leköpik az embert. 

Zsófi érkezése azért külön öröm a patcai tanya számára, mert nem is számítottak rá: 2019 februárjában még csak Samu volt meg, neki kerestek párt (esküvő is volt). Néhány hónapon belül meg is hozták neki Sacit, aki már vemhesen érkezett a tanyára. Azért is jó hír, hogy nőstény állat született, mert a Katica Tanya közleménye szerint Magyarországon kevesebb nőstény láma található, mint hím.

Őszierdő

Megtanulhattam volna már, hogy minden csak egyféleképpen történhet, nem történhet másként, ami kipusztul, annak ki kell pusztulnia, ami szétég, annak szét kell égnie, hát legalább vegyük ki a részünket a pusztítás élvezetéből mi is, mert ott a jövőben már pusztítani meg irtani sincsen mit.

Huss

Kardos elvtárs, utoljára kérdezem, miért vágta le Sümegi elvtárs fejét, illetve honnan szerezte a tűzkardot?