Ahogy megígérte, távozik az általa alapított Alibaba éléről a ma 55 éves Jack Ma

2019.09.10. · gazdaság

Jack Ma az Alibaba Group társalapító elnöke, Kína leggazdagabb embere, a Kínai Kommunista Párt tagja szeptember 10-én ünnepli ötvenötödik születésnapját. 

Az amerikai Forbes magazin szerint 38,4 milliárd dolláros vagyonú, nem mellesleg a túlóráztatás fekete öves mesterének tartott üzletember napra pontosan egy éve jelentette be, hogy a mai napon megkezdi visszavonulását cége éléről.

A Quartz összefoglalója szerint Ma a jövőben jótékonysági és oktatási projektjeire fordítja energiáit, ebben is személyes példaképe, a Microsoft-alapító Bill Gates-t követve. 

Ma 2020-ig marad az igazgató tanács tagja, és tervei szerint háláig megtartja helyét az Alibaba Partnership nevezetű 38 fős grémiumban, a cégcsoport valódi vezetői testületében.

Jack Ma egy 2017-es Alibaba-bulin
photo_camera Jack Ma egy 2017-es Alibaba-bulin Fotó: STR/AFP

A most visszavonuló elnök utódja a 47 éves Daniel Csang, aki 2015 óta dolgozik az Alibaba vezérigazgatójaként. 

Az Alibaba leányvállalata révén Kína két legelterjedtebb mobiltelefonos fizetésszolgáltatójának egyike is, felhő üzletága pedig mára a világ harmadik legnagyobbjává nőtte ki magát. A vállalatcsoport a napokban 2,7 milliárd dolláros beruházási csomaggal rukkolt elő: luxustermékek forgalmazás és a zenei streaming szolgáltatósak irányába bővítve portfólióját. 

Jack Ma augusztus végén Elon Muskkal, a SpaceX és a Tesla vezetőjével beszélgetett az emberiség jövőjéről. Míg Musk töretlenül hisz a gépek fölényében, az Alibaba vezére úgy tartja, hogy a gépek sosem érik el az ember tökéletességét, az embereknek pedig a Földön van a helyük. A két cégvezető gyakorlatilag csak egy kérdésben értett egyet: abban, hogy a bolygó nincs felkészülve arra a népességrobbanásra, amit a jelenlegi születési ráták jósolnak.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás