Érző műlábat fejlesztettek német, svájci és szerb kutatók

2019.09.10. · TECH

Érző műlábat fejlesztett egy német, svájci és szerb kutatókból álló csapat, amely a Nature Medicine folyóiratban számolt be eredményeiről hétfőn. A bionikus protézis a svájci technológiai intézet, az ETH Zürich, a Belgrádi és a Freiburgi Egyetem összefogásában készült el. 

A műláb működésének alapja a combcsonk érző idegeibe ültetett elektródák és a protézis talp- és mozgórészeiben található szenzorok interaktív kapcsolata. A kutatók speciális algoritmusokat fejlesztettek arra, hogy a láb által felfogott környezeti és mozgási információkat az emberi idegrendszer által is értelmezhető elektromos jelekké fordítsák le. 

link Forrás

A prototípusokat önkéntesek három hónapon keresztül tesztelték. Ennek során kiderült, hogy a fejlesztők által neurofeedbacknek nevezett visszajelző mechanizmus által a protézis viselése megközelíti az ép végtaggal történő járás könnyedségét és érzékenységét. 

A kutatók beszámolója szerint az új protézis nem csak a mozgást javította, de jelentősen mérsékelte az úgynevezett fantomfájdalmakat is. Volt olyan önkéntes, aki arról számolt be, hogy az új műlábnak köszönhetően 80 százalékkal kevesebb fájdalmat érzett, mint az addig használt protézisével. 

Protézis-teszt
photo_camera Protézisteszt Fotó: ETH Zürich

A kutatók szerint az első tesztek után még számos kisebb-nagyobb fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a protézisük sorozatgyártásba kerülhessen.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás