Kévekötéstől virágvágásig: az óbecsei kenderaratás képekben

Az aratás akkor is hajnalban indul, ha kenderről van szó. A kender betakarítását nehezíti, hogy a Cannabis sativa csak akkor dolgozható fel megfelelően, ha a szárat a talajfelszín fölött alig pár centis magasságban választják el a szívós gyökérzettől, és a növényt egészben szállítják el termőhelyéről.  

A Qubit olyan aratáson járt a vajdasági Óbecsén, ahol az ipari kendernek azt a fajtáját aratták, amelyet a levelekben, a virágzatban és a magokban felgyűlő értékes anyagokra, elsősorban gyógyhatású kannabidiolra, a CBD-re nemesítettek.  

Így az aratás során a levágott növények minden részére vigyázni kellett, szóba sem jöhetett a gépi bálázás, csakis az óvatos kézi kévekötés. A Vajdaságban még értenek a népdalokban megénekelt művelethez, amelyet helybeli asszonyok végeztek. 

photo_camera A Fedora17-es fajtájú ipari kender egyik példányának csúcsvirágzata Fotó: Daliborka Popov
photo_camera Kendertermesztő aratás előtti szemléje Fotó: Daliborka Popov
photo_camera A fésűs kasza és a kenderszárak Fotó: Daliborka Popov
photo_camera Kévekötés Fotó: Daliborka Popov
photo_camera Kéverakás Fotó: Daliborka Popov
photo_camera Rostos szárak, amelyekből kötéltől papírig, pozdorjalemeztől kócig, betontól csomagolóanyagig bármi készülhet Fotó: Daliborka Popov
photo_camera Virág- és levélvágás az óbecsei kendermanufaktúrában Fotó: Daliborka Popov
photo_camera Kenderkévék ifjú kendertermesztővel Fotó: Daliborka Popov
photo_camera Manufaktúra belső és némi kenderkóc Fotó: Daliborka Popov
photo_camera Kenderbeton portrétanulmány Sinkovics Edétől Fotó: Qubit

Kapcsolódó riportunk: