Kévekötéstől virágvágásig: az óbecsei kenderaratás képekben

Az aratás akkor is hajnalban indul, ha kenderről van szó. A kender betakarítását nehezíti, hogy a Cannabis sativa csak akkor dolgozható fel megfelelően, ha a szárat a talajfelszín fölött alig pár centis magasságban választják el a szívós gyökérzettől, és a növényt egészben szállítják el termőhelyéről.  

A Qubit olyan aratáson járt a vajdasági Óbecsén, ahol az ipari kendernek azt a fajtáját aratták, amelyet a levelekben, a virágzatban és a magokban felgyűlő értékes anyagokra, elsősorban gyógyhatású kannabidiolra, a CBD-re nemesítettek.  

Így az aratás során a levágott növények minden részére vigyázni kellett, szóba sem jöhetett a gépi bálázás, csakis az óvatos kézi kévekötés. A Vajdaságban még értenek a népdalokban megénekelt művelethez, amelyet helybeli asszonyok végeztek. 

A Fedora17-es fajtájú ipari kender egyik példányának csúcsvirágzataFotó: Daliborka Popov
Kendertermesztő aratás előtti szemléjeFotó: Daliborka Popov
A fésűs kasza és a kenderszárakFotó: Daliborka Popov
KévekötésFotó: Daliborka Popov
KéverakásFotó: Daliborka Popov
Rostos szárak, amelyekből kötéltől papírig, pozdorjalemeztől kócig, betontól csomagolóanyagig bármi készülhetFotó: Daliborka Popov
Virág- és levélvágás az óbecsei kendermanufaktúrábanFotó: Daliborka Popov
Kenderkévék ifjú kendertermesztővelFotó: Daliborka Popov
Manufaktúra belső és némi kenderkócFotó: Daliborka Popov
Kenderbeton portrétanulmány Sinkovics EdétőlFotó: Qubit

Kapcsolódó riportunk: