Kévekötéstől virágvágásig: az óbecsei kenderaratás képekben

2019.09.17. · tudomány

Az aratás akkor is hajnalban indul, ha kenderről van szó. A kender betakarítását nehezíti, hogy a Cannabis sativa csak akkor dolgozható fel megfelelően, ha a szárat a talajfelszín fölött alig pár centis magasságban választják el a szívós gyökérzettől, és a növényt egészben szállítják el termőhelyéről.  

A Qubit olyan aratáson járt a vajdasági Óbecsén, ahol az ipari kendernek azt a fajtáját aratták, amelyet a levelekben, a virágzatban és a magokban felgyűlő értékes anyagokra, elsősorban gyógyhatású kannabidiolra, a CBD-re nemesítettek.  

Így az aratás során a levágott növények minden részére vigyázni kellett, szóba sem jöhetett a gépi bálázás, csakis az óvatos kézi kévekötés. A Vajdaságban még értenek a népdalokban megénekelt művelethez, amelyet helybeli asszonyok végeztek. 

A Fedora17-es fajtájú ipari kender egyik példányának csúcsvirágzata
Fotó: Daliborka Popov
Kendertermesztő aratás előtti szemléje
Fotó: Daliborka Popov
A fésűs kasza és a kenderszárak
Fotó: Daliborka Popov
Kévekötés
Fotó: Daliborka Popov
Kéverakás
Fotó: Daliborka Popov
Rostos szárak, amelyekből kötéltől papírig, pozdorjalemeztől kócig, betontól csomagolóanyagig bármi készülhet
Fotó: Daliborka Popov
Virág- és levélvágás az óbecsei kendermanufaktúrában
Fotó: Daliborka Popov
Kenderkévék ifjú kendertermesztővel
Fotó: Daliborka Popov
Manufaktúra belső és némi kenderkóc
Fotó: Daliborka Popov
Kenderbeton portrétanulmány Sinkovics Edétől
Fotó: Qubit

Kapcsolódó riportunk:

link Forrás