Megnyílt az első 2D-s kávézó, ahová 3D-ben lehet beülni

Tokió rengeteg vendéglátóhelye közül több is merít a japán kultúrában elsődleges kétdimenziós médiavilágból: van Pokemon és Sailor Moon tematikájú kávézó is, de ilyen még nem volt. A Tokió Shin-Okubo negyedében nemrég megnyitott 2D café a háromdimenziós való világot transzformálja két dimenzióba, így olyan, mintha a fagylaltját fogyasztó vendég egy óriási képeskönyv-illusztrációban üldögélne.

A belsőépítész okos trükköket eszelt ki a szem megtévesztésére. A dekoráció látszólag egységesen fehér, első látásra a padlók, az asztalok és a székek is egyenfehérek. Csakhogy a bútorzat valójában kéttónusú: míg a felületek többsége fehér, a széleket fekete, egyenetlen csík takarja, mintha a berendezés fel lenne skiccelve.

Itt-ott valóban kétdimenziós részletek is kiegészítik az összképet, rajzolt függönyök, virágok és egyéb berendezési tárgyak segítenek a még hatásosabb illúziókeltésben, ahogy az alábbi videó is mutatja.

Ebben a visszafogottan fehérlő háttérben persze egészen színpompásnak tűnnek a kirendelt italok és ételek, például az epres jégdara, amit a Japan Times szerint 1250 jenért (3500 forintért) adnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Huszonhárom éve ért véget A bolygó kapitánya, ami egy egész generáció életét határozta meg

Az amerikai ökorajzfilm pusztítóan ronda rajzokkal és faék egyszerűségű történetekkel próbálta felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A sorozat 1996-ig futott, mostanra már bőven felnőtt az a generáció, amelyet a rajzfilm annak idején megszólított – és mint kiderült, A bolygó kapitányának a mai napig akadnak követői.

2119

Arra kértük a pályázókat, hogy esszében járják körül a kérdést: milyennek képzelik a következő évszázad emberét. A Qubit versenyének második helyezettje Sándor András, akinek munkája különleges formai megoldásával is felhívja magára a figyelmet.