Kirúgta robotmunkásainak felét egy japán hotel

2019.01.18. · TECH

243 robot dolgozott a nyugat-japáni Sasebo híres Henn na Hoteljében (a japán kifejezés jelentése kb. ‘furcsa’), egészen mostanáig. A menedzsment ugyanis úgy döntött, hogy a robotalkalmazottak felét leépíti. Hogy miért? Mert a munkaerő-takarékos gépek több problémát okoztak, mint amennyit megoldottak, emiatt egyfolytában emberi beavatkozásra volt szükség a zavartalan működéshez.

Az egyik elbocsátott robot a játékbaba formájú Csuri volt, egy mesterséges intelligenciával működő asszisztens, az Amazon Alexájának megtestesült változata. Sajnos Csuri elképesztően rosszul teljesített a vendégek kérdéseinek megválaszolásában, cserébe viszont néhány esetben thrillerekbe illő magatartást tanúsított. Egy Isikava Josihisza nevű vendéget például néhány óránként felébresztette éjszaka csak azért, hogy a tudtára adja: „Elnézést, nem értem. Megismételné a kérést?” Isikava csak reggel hat felé jött rá, hogy hangos horkolásával aktiválta Csurit.

Kirúgták a két velociraptort formázó dinórobotot is, amelyek a bejelentkezésnél teljesítettek szolgálatot, mivel kisült, hogy a recepciós munkakörei közül egy csomót nem tudnak ellátni. A portásrobotot pedig azért nyugdíjazták és helyettesítették humán munkaerővel, mert az emberalkalmazott jobb választ tud adni a környékbeli turistalátványosságokra vonatkozó fontos kérdésekre.

De még a londinerkedést sem lehetett gépekre bízni, ugyanis a hordárrobotok csak a szobák kb. negyedét érték el, azt is csak megfelelő időjárási körülmények között.

Az már legyen a Henn na Hotel baja, hogy a robotleépítés úgy veszi ki magát, mintha Disneylandből kirúgnák Mikit, Minnie-t és az összes embert, aki egérnek öltözött – ugyanis ez a koncepció lényege. A Henn na volt az első robotok által működtetett szálloda, a recepción több nyelven értő robotok fogadták a vendégeket, még a vécében is robotkar nyúlt a csomagokért. A menedzsment joggal remélhette, hogy a különleges vendégélmény mellett hatékonyságot is várhat a robotgárdától, de sajnos nem így történt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás